Cozonaci Moldovenesti

de Murarasu in Dulciuri, 21 Dec 2015 | 8568 vizualizari

 

pentru Mos Craciun

 

INGREDIENTE

  • 1kg faina,
  • 10-15 oua,
  • 300 g zahar,
  • 250 gr unt.
  • 100 gr untdelemn,
  • 50 gr rom,
  • 1/2 baton vanilie,
  • coaja de la o lamaie,
  • 40 grame de drojdie,
  • 100 gr stafide,
  • 300 gr lapte,
  • o lingura rasa sare,
  • 50 gr rom.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci Moldovenesti:

Se pune intr-un castron o mana de faina si se opareste cu laptele clocotit. Se amesteca bine drojdia cu o lingurita de zahar si se lasa sa creasca.

Cand coca oparita este doar calduta, se amesteca cu drojdia crescuta si se lasa din nou sa creasca.

Se separa galbenusurile de albusuri, se pune peste galbenusuri zaharul, sarea, vanilia, coaja de vanilie si se freaca lacald pana se obtine o crema groasa si zaharul nu se mai simte.

Se amesteca cu 50 gr untdelemn romul si 2 albusuri batute spuma.

Se toarna peste maiaua crescuta si se formeaza coca.

Se framanta si se bate pana se desprinde de mana si prezinta basici. Untul se inmoaie la cald, se amesteca cu restul de untdelemn si numai caldut se pune putin cate putin peste coca.

Se impatureste tot timpul pana inghite 2/3 din cantitatea de unt.

Se lasa sa creasca la un loc caldut pana isi mareste volumul inca de doua ori.

Se ung formele cu unt si se trece la punerea cozonacului in forma.

Se unge o planseta cu unt, se intinde cu palma din coca o foaie groasa de1cm, se presara cu stafide si rahat si se ruleaza.

Se fac doua rulouri lungi cat forma, se impletesc in doua si se pun in forma ca sa ocupe 2/3 din capacitatea ei.

Se lasa sa creasca la un loc caldut pana se umplu formele; se ung cu galbenus de ou si se coc cu atentie la loc potrivit. Cand cozonacul se cu nuca se procedeazala fel, numai ca nu se mai impletesc.

Crema de nuca: albusurile, batute spuma se amesteca cu nuca macinata, zahar, coaja de lamaie, rom si putina cacao. Cozonacul se poate prepara cu si mai putine oua.Este o prajitura fina ce trebuie sa i se acorde multa atentie.

 

 

TIPS-URI

1

Cere un mediu cald pentru ca din moment ce coca s-aracit, creste greu si nu iese de calitate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci Moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (5)

MotanLaOale 1

21.12.2015, 20:28

buni buni

simona72 1

22.12.2015, 09:34

Rocsi 1

22.12.2015, 20:45

Ce frumosi!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura duo