Cozonaci Moldovenesti

de Murarasu in Dulciuri, 21 Dec 2015 | 8178 vizualizari

 

pentru Mos Craciun

 

INGREDIENTE

  • 1kg faina,
  • 10-15 oua,
  • 300 g zahar,
  • 250 gr unt.
  • 100 gr untdelemn,
  • 50 gr rom,
  • 1/2 baton vanilie,
  • coaja de la o lamaie,
  • 40 grame de drojdie,
  • 100 gr stafide,
  • 300 gr lapte,
  • o lingura rasa sare,
  • 50 gr rom.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci Moldovenesti:

Se pune intr-un castron o mana de faina si se opareste cu laptele clocotit. Se amesteca bine drojdia cu o lingurita de zahar si se lasa sa creasca.

Cand coca oparita este doar calduta, se amesteca cu drojdia crescuta si se lasa din nou sa creasca.

Se separa galbenusurile de albusuri, se pune peste galbenusuri zaharul, sarea, vanilia, coaja de vanilie si se freaca lacald pana se obtine o crema groasa si zaharul nu se mai simte.

Se amesteca cu 50 gr untdelemn romul si 2 albusuri batute spuma.

Se toarna peste maiaua crescuta si se formeaza coca.

Se framanta si se bate pana se desprinde de mana si prezinta basici. Untul se inmoaie la cald, se amesteca cu restul de untdelemn si numai caldut se pune putin cate putin peste coca.

Se impatureste tot timpul pana inghite 2/3 din cantitatea de unt.

Se lasa sa creasca la un loc caldut pana isi mareste volumul inca de doua ori.

Se ung formele cu unt si se trece la punerea cozonacului in forma.

Se unge o planseta cu unt, se intinde cu palma din coca o foaie groasa de1cm, se presara cu stafide si rahat si se ruleaza.

Se fac doua rulouri lungi cat forma, se impletesc in doua si se pun in forma ca sa ocupe 2/3 din capacitatea ei.

Se lasa sa creasca la un loc caldut pana se umplu formele; se ung cu galbenus de ou si se coc cu atentie la loc potrivit. Cand cozonacul se cu nuca se procedeazala fel, numai ca nu se mai impletesc.

Crema de nuca: albusurile, batute spuma se amesteca cu nuca macinata, zahar, coaja de lamaie, rom si putina cacao. Cozonacul se poate prepara cu si mai putine oua.Este o prajitura fina ce trebuie sa i se acorde multa atentie.

 

 

TIPS-URI

1

Cere un mediu cald pentru ca din moment ce coca s-aracit, creste greu si nu iese de calitate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci Moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

Ciuperci pane cu sos de iaurt grecesc - Aperitiv delicios și rapid

pe 02.07 la 11:34

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort cu jeleu de şampanie şi cremă de portocale