Am luat reteta pentru aluat anul trecut de pe internet si a fost foarte buna, iar pentru umplutura m-am inspirat dintr-un videoclip de pe bucataras.ro.
Aluatul este suficient pentru doi cozonaci.
Eu am masina de facut paine Philips, iar pentru framantat am programul 10, care dureaza 90 de minute.
Ingredientele pentru aluat se pun in masina in ordinea in care le-am prezentat si se seteaza masina la programul pentru framantat.
Intre timp se taie rahatul, se sparg, se aleg si se maruntesc nucile si se spala stafidele.
Cand se apropie terminarea programului, se bat 3 albusuri spuma (doua de la aluat si unul de la oul pentru uns), apoi se mixeaza cu zaharul pana se face bezea si, in final, se amesteca cu cacaua, nucile si stafidele.
Cand s-a terminat programul se aprinde cuptorul pentru a se incalzi!
Se pregatesc tavile: se ung cu ulei si se aseaza hartie de copt in ele. Se pun pe/langa aragaz pentru a se incalzi de la cuptor.
Se unge masa de lucru si se rastoarna aluatul pe ea. Se imparte in patru pentru a pregati doi cozonaci impletiti in doua. Fiecare parte de aluat se intinde usor, se pune umplutura peste ea si se impatureste cu grija. Se impletesc cozonacii si se pun in tavi, dupa care se lasa la crescut, la cald, cu o folie si un prosop deasupra.
Dupa ce au crescut, cozonacii se ung cu galbenus si pe deasupra se presara zahar.
Se baga la cuptor si se tin pana cand trec de testul scobitorii.
1
Cu aluatul se lucreaza foarte usor pentru a nu da inapoi.
2
In incaperea in care se pregatesc cozonacii se tine geamul inchis si trebuie sa fie cald.