Am experimentat o reteta de cozonaci fara zahar, framantati la masina de paine. Au iesit pufosi si deliciosi. Va impartasesc aceasta reteta, sa se bucure si copilasii vostri de dulciuri sanatoase.
Pentru aluat
Pentru umplutura
Pentru uns
Pentru inceput, am pus la hidratat, timp de 4-5 ore, toate fructele confiate (smochine, curmale, stafide, merisoare, goji - le-am pus intr-un bol mare cu apa). Scurgem apa, punem fructele in blender impreuna cu laptele. Mixam bine pana se face un lichid omogen.
Compozitia obtinuta se aseaza in cuva masinii de paine, peste care punem si restul ingredientelor pentru aluat, in urmatoarea ordine: unt, oua, coaja de portocala, faina si drojdie.
Cantitatea de faina nu o pot spune cu exactitate pentru ca am adaugat pe parcurs pentru ca era mai mult lichid. Aluatul trebuie sa se dezlipeasca de pe cuva masinii de paine. Se pune la programul de aluaturi. La masina mea, Silvercrest de la Lidl, dureaza o ora si 50 minute.
Se incinge intre timp cuptorul si se tapeteaza doua forme de cozonac cu hartie de copt.
Pentru umplutura, se bate carobul cu albusurile. Se adauga nuca si caju.
Se scoate aluatul si se imparte in doua. Pe masa unsa cu ulei se intinde prima foaie cu mana, fara a apasa prea tare aluatul. Se unge aluatul cu o lingura de miere, apoi punem jumatate din umplutura. Se ruleaza, apoi se rasuceste putin si se pune aluatul in forma.
Se procedeaza la fel si cu al doilea cozonac. Tavile se acopera cu un prosop de bucatarie curat si se pun deasupra aragazului, la cald si se lasa sa mai creasca o ora.
Inainte de introducerea in cuptor, se ung cozonacii cu galbenusurile, cu ajutorul unei pensule.
Se fixeaza gratarul cuptorului pe treapta de sus, se pun ambii cozonaci in cuptor, pana se rumenesc frumos deasupra. Aproximativ o ora i-am tinut, la foc mic.
Se scot si se lasa 10 minute in tavi, apoi se dezlipeste hartia de copt si se lasa la racit pe un gratar, acoperiti cu un prosop curat de bucatarie. Se taie cand s-au racit complet.
Pofta buna la copilasi!