Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare

de adasev12 in Dulciuri, 17 Ian 2012 | 5143 vizualizari

 

aveam de la socara mea un borcan maaaaare de gem de cirese amare,,,cred ca are vreo 3 ani...ca e gros si dulceeee.....si mi-a venit ideea sa fac un cozonac cu ea...dar parca mi-era si de nuca...asa ca le-am combinat...

 

INGREDIENTE

aluat de cozonacei:

  • 600 g faina 00
  • 20 g drojdie proaspata
  • 2 oua
  • 300 ml lapte
  • coaja rasa de  portocala
  • vanilie
  • cca 150 g zahar
  • o jum lg-ita de sare

umplutura:

  • 300 g dulceata/gem de cirese amare
  • 200 g nuca macinata si indulcita
  • un cubulet de unt
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare:

initai vroiam sa faca un aluat sarat..dar mi-a venit apoi brusc pofta de cozonac...

deci...drojdia se lasa la cald putin apoi se dizolva intr-un pahar  pe jumatate  cu lapte caldut si o lg-ita de zahar.

se adauga apoi o lg de faina si se lasa la loc cald, sa cresca.

eu mai nou asa incep toate aluaturile,daca am surpriza sa nu creasca acesta maia, stiu ca nu mai are rost sa continui.

daca creste  inseamna ca si aluatul va dospi frumos. deci...aceasta maia creste foarte repede, cca 5 min daca este la temp peste 20 grade. apoi se trnsfera in vasul in care se va face aluatul, in care se pune intai faina la temperatura camerei si in mijlocul ei  se toarna aceasta maia dospita.

se presara si sarea si apoi se adauga ouale la temperatura camerei  ( sa nu fie din frigider...), coaja de portocala, , vanilia, zaharul  si se omogenizeaza cu o lingura de lemn.

laptele se incalzeste nitel , apoi se adauga treptat la compozitie, framantand cu mana, pana la omogenizare, se transfera coca pe masa si se framanta bine bine cam 10 min, se mai tranteste de masa din cand in cand, sa se fragezeasca.

se face o bila rotunda si se transfera inapoi in vasul in care s-a facut, se cresteaza la mijloc si se presara cu faina, se acopera si se lasa la dospit la loc cald.

eu am lasat-o vreo 3 ore...am avut timp destul. oricum, sa dospeasca bine....

se pregateste forma in care se va coace..se unge si tapeteaza cu faina.

coca se scoate iar pe masa si se framnata putin sa iasa aerul din ea, apoi se intinde intr-o foaie aprox dreptunghiulara si cam de 1 cm grosime. se unge bine cu gem si apoi se presara nuca . eu am vrut sa iasa cozonaceii mai subtirei, asa ca am taiat foaia in patru., apoi am rulat fiecare bucatica. desupra le-am uns bine cu unt topit si am mai presarat nuca macinata.

am pus in tava si i-am mai lasat o ora sa creasca la loc cald.

am incins apoi cuptorul la 180 g si i-am copt cam 40min...

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonacei cu nuca si gem de cirese amare" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

adasev12 1

18.01.2012, 15:16

medioto, elena_daria...multumesc fetelor

Mariuka 1

25.01.2012, 16:02

Imi place reteta asta! O trec la favorite

teosim 1

27.01.2012, 10:11

Inainte de a le pune in cuptor,ungeti cu galbenus batut.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu ciocolata si rahat