aveam de la socara mea un borcan maaaaare de gem de cirese amare,,,cred ca are vreo 3 ani...ca e gros si dulceeee.....si mi-a venit ideea sa fac un cozonac cu ea...dar parca mi-era si de nuca...asa ca le-am combinat...
aluat de cozonacei:
umplutura:
initai vroiam sa faca un aluat sarat..dar mi-a venit apoi brusc pofta de cozonac...
deci...drojdia se lasa la cald putin apoi se dizolva intr-un pahar pe jumatate cu lapte caldut si o lg-ita de zahar.
se adauga apoi o lg de faina si se lasa la loc cald, sa cresca.
eu mai nou asa incep toate aluaturile,daca am surpriza sa nu creasca acesta maia, stiu ca nu mai are rost sa continui.
daca creste inseamna ca si aluatul va dospi frumos. deci...aceasta maia creste foarte repede, cca 5 min daca este la temp peste 20 grade. apoi se trnsfera in vasul in care se va face aluatul, in care se pune intai faina la temperatura camerei si in mijlocul ei se toarna aceasta maia dospita.
se presara si sarea si apoi se adauga ouale la temperatura camerei ( sa nu fie din frigider...), coaja de portocala, , vanilia, zaharul si se omogenizeaza cu o lingura de lemn.
laptele se incalzeste nitel , apoi se adauga treptat la compozitie, framantand cu mana, pana la omogenizare, se transfera coca pe masa si se framanta bine bine cam 10 min, se mai tranteste de masa din cand in cand, sa se fragezeasca.
se face o bila rotunda si se transfera inapoi in vasul in care s-a facut, se cresteaza la mijloc si se presara cu faina, se acopera si se lasa la dospit la loc cald.
eu am lasat-o vreo 3 ore...am avut timp destul. oricum, sa dospeasca bine....
se pregateste forma in care se va coace..se unge si tapeteaza cu faina.
coca se scoate iar pe masa si se framnata putin sa iasa aerul din ea, apoi se intinde intr-o foaie aprox dreptunghiulara si cam de 1 cm grosime. se unge bine cu gem si apoi se presara nuca . eu am vrut sa iasa cozonaceii mai subtirei, asa ca am taiat foaia in patru., apoi am rulat fiecare bucatica. desupra le-am uns bine cu unt topit si am mai presarat nuca macinata.
am pus in tava si i-am mai lasat o ora sa creasca la loc cald.
am incins apoi cuptorul la 180 g si i-am copt cam 40min...