Cozonac spirala cu nuca

de T I M E A in Dulciuri, 1 Apr 2013 | 9406 vizualizari

 

Este un cozonac putin mai altfel doar datorita formei. Mi-a placut tare mult ideea de a face pe langa cozonacii clasici si unul sub forma aceasta. Si mi-a placut mai ales fata tatalui meu uitandu-se la mine si neintelegand ce fac acolo. Dar in final a fost un succes atat ca aspect cat si ca gust.

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina
  • 3 oua
  • 100 gr zahar
  • 70 ml ulei
  • 270 ml lapte
  • 1 lingurita drojdie proaspata
  • un varf de sare
  • coaja rasa de la 1/2 portocala
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie

Pt umplutura:

  • 1 albus ou
  • 3 linguri zahar
  • 200 gr nuca macinata
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 4 linguri lapte
  • Pt uns:
  • 1 galbenus de ou
Portii: 7
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac spirala cu nuca:

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut amestecat cu o lingurita de zahar. 

Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea si cojile de citrice apoi facem un cerc in mijloc si turnam drojdia dospita.

Framantam cu mana adaugand treptat laptele caldut amestecat cu zaharul. Adaugam ouale si spre final uleiul.

Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini.

Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer pt aprox 1 ora si jumatate.

In acest timp pregatim umplutura. Mixam spuma albusul de ou, adaugam zaharul mixand inca 2-3 minute. Adaugam apoi treptat nuca macinata, esenta de rom si laptele amestecand cu o lingura.

Aluatul dospit il intindem pe masa de lucru unsa cu putin ulei si cu mainile la fel unse cu ulei. Putem folosi si sucitorul dar e mult mai simplu cu mainile.

Intindem peste foaia intinsa nuca si apoi o rulam.

Cu un cutit cu lama ascutita, taiem foaia rulata in 7 parti cat mai egale.

Pregatim un vas rotund pe care il ungem cu ulei sau il tapetam cu hartie de copt si asezam 6 spirale pe margine si una in centru.

Mai lasam la dospit 20-30 minute, apoi ungem deasupra cu galbenus de ou si dam la cuptorul preincalzit la foc mediu timp de aprox 35 de minute.

Scoatem din cuptor si lasam cateva minute sa se raceasca inainte de a aseza cozonacul pe o farfurie.

TIPS-URI

1

In loc de ulei se poate folosi unt sau margarina.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac spirala cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu cocă opărită