Miros de cozonac in casa in zi de sarbatoare!
Pentru inceput am cernut faina de 3 ori.
Am facut maiaua din drojdie cu o lingura de zahar si putin lapte cald si am lasat-o la crescut.
Restul de lapte l-am pus la incalzit si dupa ce s-a incalzit putin am pus zaharul si am amestecat bine pana s-a topit.
Galbenusurile le-am frecat bine cu o lingurita de sare si la final am adaugat coaja de lamaie si portocala.
Intr-un lighean am pus jumatate din faina, am adaugat maiaua in mijloc si putin cate putin laptele, am mai completat cu faina pana am incorporat-o pe toata si la final am adaugat gabenusurile. Iese o coca mai consistenta.
Incepem sa punem uleiul putin cate putin si framantam bine, apoi adaugam untul topit dar foarte putin, ungem mainile si framantam bine aluatul pana se desprinde de pe vas si face bule, aproximativ 30 minute.
Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la crescut cam o ora si jumatate.
Se pregateste umplutura: se bat bine albusurile cu un praf de sare, se adauga cate o lingura de zahar si se bate bine pana rezulta o spuma tare. Se adauga nuca macinata, cacaua cernuta si esenta de rom.
Am impartit aluatul in doua, apoi fiecare jumatate in doua, am intins cat mai subtire fiecare parte de aluat, am pus umplutura si am impletit cate 2 rulouri.
Am pus hartie de copt in tavi, am uns cu putin ulei si am pus cozonacii impletiti la crescut pentru cca 45 minute.
I-am uns cu pensula cu un gabenus batut cu putin lapte si i-am dat la cuptorul preincalzit pentru cca 50-60 minute, mai intai la foc mai mare apoi la foc potrivit.
Dupa ce s-au rumenit, am pus hartie de copt deasupra.
POFTA BUNA!
1
Secretul sa iasa foarte pufosi consta in incorporarea grasimii putin cate putin si framantatul foarte bine
2
Dupa ce i-am scos din tavi, i-am sucit pe o parte si pe alta parte pana s-au racit putin