Nu suntem amatori de cozonac, n-am fost niciodata insa pot sa spun cu mana pe inima ca acesta e cel mai bun cozonac pe care l-am mancat vreodata. Si al doilea cozonac pe care l-am facut in viata mea. :D Insa cu siguranta nu si ultimul. In realizarea acestui cozonac m-am inspirat din reteta Laurei Laurentiu, insa n-am respectat tehnica de marmorare a ei ci pur si simplu am facut doua suluri pe care le-am impletit.
Intr-un vas amestecam faina cu zaharul si drojdia uscata. Separat amestecam laptele caldut cu untul lichefiat si uleiul. Peste faina adaugam ouale batute, apoi laptele cu untul si uleiul si framantam un aluat elastic si nelipicios, pe care il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit o ora. Intre timp preparam crema. Amestecam untul moale cu zaharul pudra ,cacao, esenta de portocale. Adaugam cele doua albusuri nebatute si amidonul. Amestecam bine pana rezulta o crema ptrivita, nu foarte moale, sa nu curga.
Aluatul il impartim in doua si intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie dreptunghiulara. Ungem cu crema de ciocolata, rulam si impletim in doua rulourile formate. Ungem cu galbenus, presaram zahar deasupra si lasam la dospit inca minim 30 minute, dupa care coacem in cuptorul preincalzit, la foc mic 45 minute . (Timpul de coacere este relativ si depinde de cuptorul fiecareia.) Dupa 30 minute e bine sa-l acoperim cu folie de aluminiu, pentru a nu se arde si a se coace uniform.
Lasam sa se raceasca si apoi il feliem. Va garantez ca nu va veti putea opri din mancat. Si va spun eu, care niciodata n-am fost fan cozonac, ba chiar m-am ferit de el.