Se pune laptele si apa la fiert impreuna cu zaharul,apoi se bat ouale cu coaja de la 1 lamaie si esenta de rom.Dupa ce a fiert laptele se pune cate putin peste oua si se amesteca bine.Intre timp se pregateste si drojdia intr-un castron (se pune cubul de drojdie,2 linguri cu faina,2 linguri cu zahar, 3-4 linguri lapte si se amesteca bine pana se dizolva drojdia apoi se lasa la crescut).Faina se pune intr-un vas mai mare peste care se adauga cate putin lapte si se framanta bine pana se termina tot laptele si aluatul inghite toata faina.Intre timp untul se pune la topit, apoi se adauga cate putin si iar se framanta bine pentru a intra in aluat.Dupa ce am terminat de framantat lasam aluatul sa creasca intr-un loc cald.
Pentru aluatul cu cacao : am luat o parte din faina, si am amestecato cu 2 linguri de cacao,apoi am procedat ca la celalalt aluat.
Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in 4 sau in 6 parti egale(depinde cat de mari sunt tavile)Se unge masa cu putin ulei apoi se intind cu mana foi din ambele aluate apoi se suprapune cel cu cacao peste cel simplu si se ruleaza(pentru 1 cozonac sunt necesare 2 rulouri)Dupa ce am terminat de rulat, se impleteste cozonacul in 2 apoi se unge tava cu putin unt si se pune cozonacul in ea. Se procedeaza asa pana se termina tot aluatul.Dupa ce am terminat, cozonaci se lasa la crescut apoi se ung cu galbenusul si se baga la cuptorul incins in prealabil.Se lasa la copt aproximativ 50 de minute.Dupa ce ii scoatem din cuptor se ung cu sirop facut din zahar vanilat si apa.