Aluatul:
- cerni faina de 2-3 ori pt a fi cat mai afanata
- dizolvi drojdia cu putin zahar si laptele caldut
- zaharul il dizolvi in laptele prins si il incalzesti putin
- freci galbenusurile cu sarea
- faci o adancitura si framanti aluatul cu toate ingradientele in afara de unt si ulei
- dupa ce s-a format aluatul adaugi cate putin ulei si framanti vreo 10 min
- ungi aluatul din cand in cand cu unt si il impaturesti dupa care il ridici in sus si il izbesti de lighean cam 20 min pana se termina untul.
- acoperi apoi ligheanul cu un prosop curat si il pui la loc cald ca sa creasca cca o ora
Umplutura:
- dai nuca prin masina de tocat si o oparesti in laptele fierbinte, adaugi zaharul, esenta , cacaua si amesteci
- tai rahatul bucatele mici
Asamblare:
- imparti aluatul in 6 bucati pe care le intinzi in foi groase de 1,5 cm si le acoperi cu umplutura: pe 3 dinte foi intinzi umplutura de nuca iar pe celelalte 3 asezi rahatul pe toata suprefata foii si le rulezi pe toate bine astfel incat sa nu iasa umplutura pe afara
- iei un rulou cu nuca si unul cu rahat si le impletesti, asezandu-le apoi in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt si procedezi asa cu toate rulourile si astfel obtii 3 cozonaci pe care ii lasi la crescut 30-40 min dupa care ii ungi cu galbenus de ou si ii presari cu mac sau nu si ii dai la cuptorul incins in prealabil la 180C (foc potrivit) si ii coci o ora (depinde de cuptor)
- ii lasi sa se raceasca in forme si ii scoti pe un gratar ii cureti de hartia de copt si ii lasi sa se raceasca bine apoi ii infasori in hartie de copt pt a nu se usca si ii asezi la loc racoros, in camara ....
Merita efortul sunt deliciosi! Pofta buna!