Cum in curand o sa vina Mos Craciun musai sa il asteptam cu bunatati, asa ca facem repetitie sa nu il dezamagim, ca nu ne mai lasa nimic sub brad.
Intr-un castron adanc cernem faina. Separam albusurile de galbenusuri. Frecam galbenusurile cu sarea si zaharul(150 gr ), apoi adaugam coaja de lamaie si portocala rasa. Separam clocotim laptele.Intr-un castron punem 2-3 linguri faina si turnam lapte clocotit peste ea amestecand intruna sa nu se faca cocoloase.
Lasam faina oparita sa se raceasca(trebuie sa fie doar calduta) si adaugam drojdia si 1 lingurita zahar. Omogenizam bine sa nu ramana cocoloase de drojdie si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul. In mijlocul castronului cu faina facem o adancitura in care punem maiaua, ouale frecate cu zaharul si restul laptelui racit cat sa putem tine mana in el. Framantam bine aluatul pana se desprinde de pe peretii vasului.
Topim untul, apoi il racim la temperatura camerei. Adaugam untul si framantam aluatul pana untul este incorporat. Acoperim vasul cu un prosop curat si il lasam la cald pana isi dubleaza volumul. Amestecam doua din albusurile ramase cu nuca macinata, zahar, rom si cacao. Cu ajutorul unui sucitor intindem aluatul de cozonac sub forma de dreptunghi. Ungem aluatul cu amestecul de nuca si il rulam. Taiem bucati de aceeasi marime din rulou si le asezam intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt. Lasam forma la cald sa creasca din nou. Batem oul ramas cu 1 lingura lapte si ungem cozonacul. Dam forma la cuptorul preincalzit, la temperatura medie pana este copt si rumenit frumos. Scoatem cozonacul si il lasam sa se raceasca inainte de a-l servi.