Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao

de Valclaudia in Mancaruri de post, 30 Noi 2014 | 5961 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 250 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 500 ml apa minerala la temperatura camerei
  • 100 ml ulei
  • 50 g margarina topita
  • coaja de la 1 lamaie
  • 1 cubulet de drojdie proaspata
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingura pudra cacao
  • 2 sticlute esenta de rom
  • pentru sosul maro: 50 gr. margarina, 2 lingurite de cacao,100 gr. zahar pudra,2 linguri nuca macinata sau nuca de cocos
  • 200 gr. curmale deshidratate fara samburi
  • 100 gr. stafide Sultana
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao:

Punem drojdia cu un praf de sare si 1 lingurita de zahar intr-un castron. Amestecam pana devine lichida.

Adaugam apa minerala la temperatura camerei, zaharul, coaja de lamaie rasa,zaharul vanilat si uleiul.

Punem rand pe rand faina proaspat cernuta, amestecam pana obtinem un aluat elastic.

Din cand in cand adaugam putina margarina topita,pana nu se mai lipeste aluatul de maini.

Adaugam pudra de cacao, amestecam cu grija sa nu se uniformizeze culoarea aluatului, daca dorim sa obtinem un aspect marmorat. Daca dimpotriva, doriti sa obtineti o culoare uniforma, framantati aluatul pana obtineti o culoare uniforma.

Lasam aluatul acoperit, in loc ferit de curenti pana isi dubleaza volumul (1 ora l-am lasat eu)

Intr-un bol separat punem stafidele si curmalele la hidratat in doua sticlute esenta de rom.

Sosul maro il preparam astfel: punem intr-o craticioara margarina la topit cu zaharul pudra, nuca macinata (sau nuca de cocos) si pudra de cacao. Amestcam pana se omogenizeaza bine ingredientele.

Dupa ce aluatul a dospit il impartim in  doua parti egale.

Ungem doua tavi de cozonac cu ulei,le tapetam usor cu faina.

Intindem pe masa de lucru infainata cele doua parti de aluat / de grosimea unui deget.

Ungem cu o pensula din silicon suprafata aluatului cu sos maro, apoi asezam din loc in loc stafide si curmale hidratate in esenta de rom.

Rulam strans cozonacii,ii asezam in tavile unse.

Acoperim cozonacii si ii mai lasam la dospit inca 20-30 minute.

Preincalzim cuptorul la 175 grade.

Dam cozonacii la cuptor pentru 45-50 minute pana se rumenesc frumos.

Primele 30 minute nu deschidem cuptorul. Dupa treizeci de minte intoacem tavile sa se coaca uniform cozonacii.

Dupa ce s-au copt ii scoatem din forme si ii lasam acoperiti cu un prosop curat de bucatarie pana se racesc complet, apoi taiem felii si servim.

Pofta buna!

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ciocolată albă de casă cu nuci și merișoare - Desertul delicios și aromat

pe 04.10 la 17:37

Portokalopita - Rețeta grecească de plăcintă aromată, cu portocale

pe 04.10 la 16:54

Turta Dulce – Reteta Traditionala de Turta Dulce Moale si Aromata

pe 04.10 la 14:56

Lahmacun – Reteta Autentica pentru Pizza Turceasca cu Carne

pe 04.10 la 14:50

Creveti Prajiti in Baie de Ulei – Reteta Simpla si Rapida pentru Creveti Crocanti

pe 04.10 la 14:44

TOP
utilizatori

Rocsi

1271 puncte

Lau

Lau 9

1181 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

RODIMUR

1133 puncte

oanapl

1104 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac de post cu cacao