Aluat
Crema
Aluatul :
Ingredientele se scot din timp de la frigider pentru a fi la temperatura camerei si apoi incalzim putin bucataria. Se face o maia din vreo 200 g faina cu drojdia inmuiata in putin lapte caldut si 2 linguri de zahar. Se lasa sa creasca apoi se adauga treptat restul de faina, lapte caldut, galbenusurile batute cu esentele, zaharul, sarea si coaja rasa. Framantam bine dupa care adaugam cate putin din untul topit si uleiul cald pana se formeaza ‘basicute’ deasupra. Grasimea nu trebuie sa fie fierbinte ci doar calduta pentru ca altfel stopeaza cresterea. Punem aluatul intr-un castron curat si acoperim cu un prosop de bucatarie. Asezam la loc cald ferit de curenti.
Crema :
Batem spuma albusurile cu zaharul, adaugam cacaoa cernuta, esentele, miezul de cocos, si nuca macinata. Aluatul crescut se imparte in doua parti egale. Intindem cu mana o parte din aluat (eventual daca este prea lipicios ne ajutam cu putin ulei cald intins pe maini sau pe masa de lucru), punem ½ din crema pe toata suprafata lasand loc de 2 degete la marginea dinspre exterior pentru a nu iesi umplutura. Rulam usor spre marginea exterioara si asezam aluatul in forma tapetata cu hartie de copt. Lasam inca 30 de minute sa creasca iar apoi il ungem cu galbenus batut. Il bagam la cuptorul incins pentru 30-40 de minute in functie de cum coace cuptorul fiecaruia. Procedam in acelasi fel si cu cealalta parte de crema si aluat obtinand astfel 2 cozonaci destul de mari si pufosi.Cand este gata se poate lasa in cuptor cu usa intredeschisa pentru a se raci. Se scoate din forma si se taie doar cand s-a racit complet. Puteti adauga si cubulete de rahat colorat.
Pofta buna !