Cozonac cu rahat si nuca

de Bunica in Prajituri, 19 Apr 2013 | 4327 vizualizari

 

Am intrat in posesia unei retete de cozonac ce nu necesita framantare cu mana.E drept ca dureaza mai mult timp,dar cantitatile sunt cele necesare pentru a obtine un cozonac pufos si gustos.Dar sa nu mai lungesc cu vorba si sa postez reteta. Ioana a gustat cozonacul si a spus ca are tot ce-i trebuie.

 

INGREDIENTE

  • 50 g. drojdie proaspata
  • 37o g. zahar
  • 0,500l. lapte
  • un praf de sare
  • 3 oua
  • 1 kg. faina
  • 150 ml. ulei
  • arome:coaja de la o lamaie
  • 1 fiola de esenta de vanilie
  • 1 fiola esenta de rom
  • 200 g. nuca
  • 400 g. rahat
  • 1 lingura cacao
  • 4 linguri zahar
  • 1 ou

Sirop:

  • 100 ml. apa +2 linguri zahar
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu rahat si nuca:

Intr-un vas se amesteca (folosind mixerul) 50 g. drojdie,370 g. zahar.0,500 l lapte si 3 oua. Le amestecam cat sa le incorporam.

Acoperim vasul si il lasam 12 ore.

Intr-un vas de framantat punem compozitia, adaugam 1 kg. faina si amestecam cu mixerul.

Cand faina este incorporata,adaugam 150 ml. uleiul.Dupa ce am adaugat uleiul mai mixam circa 10 minute.

Acoperim vasul cu un prosop si lasam aluatul la dospit pentru jumatate de ora.

Cat aluatul sta la dospit pregatim umplutura.

Inainte de a introduce tavile in cuptorul incins,se unge aluatul cu ou.

Se coace intai cam 20 min. la foc mare,170 grade si apoi dam focul mai mic 150 grade.

Inainte de a fi scos din cuptor se face testul cu scobitoarea.

Cat cozonacul sta in cuptor facem u sirop din 100 m. apa si 2 linguri zahar .

Cu  acest sirop ungem cozonacul dupa ce-l scoatem din cuptor si se raceste putin.

Rasnim nuca si o amestecam cu 4 linguri de zahar si o lingura de cacao.

Rahatul il talem,dupa preferinta.

pe planseta de intins punem putin ulei.

Luam  jumatate  din compozitie,o punem pe planseta si o intindem cu mana unsa.

Pe foaia de aluat intindem jumatate din cantitatea de nuca si rahat.

Rulam aluatul astfel incat compozitia sa fie pe interior.

O luam de capete cu  ambele maini si o punem in tava(forma de cozonac) tapetata cu hartie de copt.

La fel se procedeaza si cu a doua parte de aluat.

Se lasa la crescut cam 10 min.

 

 

TIPS-URI

1

A nu se depasi timpul.Eu le-am pus de la ora 21 pana a doua zi la 9.

2

Nu este obligatoriu sa-l ungem cu sirop de zahar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu rahat si nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (45)

Bunica 1

01.05.2013, 18:00

Va imbratisez

lia maria 1

01.05.2013, 19:53

Ls multi ani cu sanatate, fericire si multe, multe bucurii

babi5 1

01.05.2013, 20:54

Bunica nota 10 cu felicitari

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mancarica de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie

de vasimur 4

ieri la 16:54

Strudel din aluat foietaj cu budinca de vanilie si visine

de Caty 2

pe 06.07 la 18:42

 Torturi spirala cu zmeura  si La multi ani ! ( reteta cu nr 1800 )

pe 05.07 la 18:28

Reteta de briose cu ciocolata si fructe de padure

pe 05.07 la 15:03

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Mini tarte cu crema de vanilie si zmeura