Umplutura:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare,adaugand treptat zaharul. Peste spuma de albusuri se pune cacaua si 1 lingura de nuci macinate. Se amesteca cu o lingura de lemn avand grija sa nu se lase compozitia.
Aluat:
Margarina se topeste intr-o cratita pe foc mic,apoi se adauga laptele si se incalzesc impreuna. Ouale se bat cu un tel impreuna cu zaharul si vanilia. Peste oua se toarna amestecul caldut de margarina si lapte; se amesteca pana ce zaharul se dizolva.
Manual:
Faina se amesteca cu drojdia si un praf de sare si se face o adancitura in mijloc. In adancitura se toarna cate putin din compozitia lichida si se amesteca cu telul sau cu lingura de lemn atat cat se poate. Dupa ce am incorporat tot lichidul si am obtinut un aluat incepem framantarea. Aluatul se framanta 15-20 minute pana este perfect neted si elastic. Aluatul se acopera cu un prosop de bucatarie si se pune intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul (aprox 1 ora).
Maina de paine:
In cuva masinii se pune amestecul lichid si un praf de sare,peste se toarna faina(630 g pentru inceput) si drojdia. Se seteaza masina pe programul de framantare si dospire (1,5 ora). In timp ce masina framanta uitati-va si daca mai este nevoie mai adaugati faina.
Aluatul dospit se imparte in 2 bucati egale.
Una dintre cele 2 bucati mari de aluat le-am impartit in 2. Una dintre bucati se intinde intr-un dreptunghi 30x30. Pe toata suprafata se intinde umplutura de cacao,se presara nucule maruntite si bucatele de rahat. Se ruleaza cat mai strans; ruloul se taie pe jumatate,pe lungime obtinad 2 jumatati de rulou care se impletesc.
Impletitura obtinuta se pune in tava(tapetata cu hartie de copt),pe o jumatate. La fel se procedeaza si cu cealalta parte de aluat(partea mica) si se aseaza pe cealalta jumatate din tava.
Cealalta parte de aluat(partea mare) se intinde intr-un dreptunghi(30x30),se acopera cu umplutura de cacao,se presara nuca si bucatele de ragat si se ruleaza. Ruloul se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se porneste cuptorul si 2 ochiuri de la aragaz.
Tavile se aseaza langa aragaz si se lasa acolo pana isi maresc volumul (30-45 minute).
Galbenusul de ou se maesteca cu 1 lingura lapte si se ung cozonacii. Peste cozonacul neimpletit se presara zahar tos.
Tavile se introduc in cuptor si se coc cozonacii 40-45 minute(pana se rumenesc,dar nu tineti focul tare decat in primele 15 minute) la temperatura medie. Tavile se scot din cuptor si se acopera cu un prosop umed; se lasa 15 minute sa se racoreasca ,apoi se scot din tavi. Este bine sa fie taiat dupa ce s-a racit complet.