Imi place mult cozonacul, atat cu rahat cat si cu nuca, asa ca m-am gandit sa combin cele doua arome si sa fac doi in unu :). A iesit ceva minunat de bun si am fost foarte satisfacuta sa mananc intr-o felie de cozonac si nuca si rahat.
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
Pt umplutura:
Pt uns: 1 galbenus de ou cu 3 lingurite lapte
Toate ingredientele pentru aluatul de cozonac trebuie sa fie la temperatura camerei.
Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut amestecat cu o lingurita de zahar.
Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea si cojile de citrice apoi facem un cerc in mijloc si turnam drojdia dospita. Framantam cu mana adaugand treptat laptele caldut amestecat cu zaharul. Adaugam ouale si spre final uleiul. Framantam pana nu se mai lipeste de maini.
Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer pt aprox 1 ora si jumatate.
In acest timp pregatim umplutura de cozonac. Mixam spuma albusul de ou, adaugam zaharul mixand inca 2-3 minute. Adaugam apoi treptat nuca macinata, esenta de rom si laptele amestecand cu o lingura.
Aluatul dospit il impartim in 4.
Intindem apoi pe rand cate o bucata pe masa de lucru unsa cu putin ulei si cu mainile la fel unse cu ulei.
Doua din foi le ungem cu nuca si le rulam iar pe celelalte doua foi intinse asezam rahatul taiat bucatele si la fel le rulam.
Impletim apoi pe rand cate un rulou cu nuca cu unul de rahat si le asezam in forme de cozonac unse cu putin ulei.
Lasam sa mai dospeasca aprox 30-40 minute.
Ungem desasupra cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si dam la cuptorul preincalzit la foc mediu timp de aprox 35-40 de minute.
Verificam cu o scobitoare daca aluatul este copt si scoatem din cuptor lasand sa se raceasca inainte de a scoate din forme.
Sa aveti pofta ca eu am avut! Un cozonac delicios.
1
daca nu va place rahatul puteti renunta la el si veti avea un delicios cozonac cu nuca