Aluatul asta e cel mai bun aluat dospit dulce pe care l-am facut vreodata. E o pufosenie si poate fi folosit la mai multe produse de patiserie. Merita incercat! :)
Se cerne faina pentru a se aerisi.
Intr-un castronel se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si putin lapte caldut. Deasupra se prepara putina faina si se lasa la caldura pana cand isi mareste volumul de 2-3 ori.
Galbenusurile se separa cu sare fina si se lasa deoparte 10 minute, pentru a obtine o culoare galbena mai intensa. Apoi se adauga zaharul, vanilia si se bat pana cand isi maresc volumul. Se adauga apoi si coaja de lamaie.
Intr-un castron mai mare se amesteca plamada (drojdia) cu galbenusurile si faina. Framantarea manula a aluatului dureaza intre 30 si 40 de minute. In acest timp se adauga laptele cald ramas si uleiul cald sau untul topit. Aluatul este gata cand este omogen, bine legat si se dezlipeste usor de pe maini si peretii castronului.
Se aduna aluatul in mijlocul castronului, se presara cu putin faina si se acopera cu un servet gros. Castronul se pune intr-un loc bine incalzit, fara curenti de aer si se lasa la dospit pana isi mareste de 2-3 ori volumul, aproximativ 2 ore.
Crema:
Batem spuma albusurile cu un praf de sare si adaugam treptat cana de zahar pana obtinem o spuma tare. Se incorporeaza treptat cele 2 linguri de cacao si nuca, pana obtinem un amestec omogen.
Dupa ce aluatul a crescut, taiem o bucata cam cat un grapefruit si il intindem pe masa unsa cu ulei. Punem 3 linguri de crema si rulam. La fel facem cu a doua bucata. Impletim cele 2 parti si le punem in tava unsa cu ulei.
Lasam la crescut aproximativ 20 de minute, la cald, il ungem cu ou batut cu lapte si il dam in cuptorul preincalzit.
Pentru a iesi aluatul mai pufos, punem sub cozonac o tava cu apa. Atentie! tava cozonacului sa nu fie in tava cu apa!
Primele 15 minute nu deschidem cuptorul. Se coace aproximativ o ora la foc mediu.
Din tava se scoate cand s-a racit.
Sa aveti pofta!
1
In aluat se pune o lingurita de otet pentru a fi mai fraged aluatul.