Nu suntem genul sa incercam in fiecare an o alta reteta de cozonac, insa pana acum nu prea o gasisem pe cea perfecta. Ieseau mereu buni, aromati, foarte gustosi dar parca totusi nu chiar asa cum ne doream. Anul acesta i-am framantat cu iaurt, aluatul sa fie putin lipicios si nu foarte vartos, cu diverse umpluturi si pot sa va spun, cu mana pe inima, ca a iesit SENZATIONAL.Vi-l recomand cu mare drag si nu o sa regretati, eu asa zic.Acum sa va zic reteta si modul de preparare.
In primul rand toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei!!!
Aluatul:
Drojdia o frecam cu o lingura de zahar si o lasam 10-15 minute la o parte sa creasca. Laptele il facem fierbinte. Punem faina intr-un lighean si presaram sarea. Facem o gaura in mijlocul fainii, punem tot laptele fierbinte si amestecam cu putina faina pana obtinem o pasta. Peste acea pasta adaugam drojdia, le amestecam si lasam 30- 40 de minute maiaua sa cresca la loc cald si acoperita cu un prosop curat de bucatarie.
Iaurtul il incalzim pana devine caldut.
Untul il topim, iar ouale impreuna cu galbenusurile le batem spuma cu un praf de sare si sofranul. Dupa ce maiaua a crescut, presaram zaharul, adaugam ouale batute, coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul pudra cu pastai de vanilie. Amestecam usor, adaugam tot iaurtul si incepem sa framantam ( nu va speriati ca o sa fie putin molicel). Mai presaram putina faina, adaugam putin unt topit, iar putina faina, iar unt topit pana il terminam pe tot. Daca mai este nevoie mai presarati la sfarsit putina faina, pana aluatul este omogen, elastic, dar foarte putin si lipicios. Dupa ce este bine incorporat il framantam circa 10 minute iar cand taiem cu un cutit trebuie sa aiba besicute. Il acoperim, il dam la loc cald si il lasam sa creasca.
Umplutura:
Albusurile le mixam spuma. Nuca o punem intr-un bol, adaugam albusurile batute, zaharul, cacaoa, zaharul cu pastai de vanilie, esenta de rom, zaharul si stafidele. Le incorporam cu o lingura, apoi punem lapte fierbinte, treptat, pana compozitia este omogena si umeda. Ciocolata o taiem cubulete mici.
Presaram pe masa de lucru faina. In functie de cum dati forma cozonacilor, cum ii impletiti, impartiti aluatul, eu i-am impletit in doua asa ca am rupt 12 bucati egale de luat. Luam 2 bucati, le intindem cu sucitorul pana obtinem 2 foi potrivite ca si grosime, pe una punem umplutura de nuca, iar pe cealalalt punem ciocolata bucatele, mixul de fructe confiate, coaja de portocala confiata. Le rulam pana obtinem doua suluri, apoi le impletim.
Asezam cozonacul intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu hartie de copt. Il mai lasam sa creasca la loc cald 15 minute, il ungem cu ou batut, apoi il bagam in cuptorul incins. Il lasam la copt cam 50-60 de minute, la o temperatura potrivita, pana deasupra este rumenit (facem testul cu scobitoarea oricum).
Cand il scoatem, facem un amestec din apa, miere si ulei, il ungem cu un penson si il acoperim cu un prosop. Va garantez ca iese minunat si pufos ca un burete, nu va mint.
Pofta buna!