M-am inspirat de la Merisor careia ii multumesc pentru reteta.
Bunatati pentru colindatori
Aluatul. Drojdia o sfaramam intr-un bol, adaugam 2 linguri zahar, frecam bine dupa care adaugam 100 ml lapte caldut,4 linguri faina si amestecam bine, acoperim bolul si lasam pana isi dubleaza volumul.
Intr-un bol, adaugam galbenusurile, sare si le frecam bine, dupa care adaugam 100 g zahar si le frecam pana ce se spumeaza bine, adaugam uleiul, smantana, esenta, coaja de portocala, omogenizam bine si dam deoparte.
Restul de lapte, zaharul, untura, un praf de sare si punem pe foc pana ce se topeste untura.
Faina o cernem intr-un bol mai mare, facem o adancitura in mijloc si adaugam compozitia de galbenusuri, maiaua, laptele cald si amestecam bine, adunand in acelasi timp si faina de pe margini.
Acoperim vasul si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Umplutura
Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam treptat zaharul si putina zeama de lamaie,
Impartim bezeaua in 2 parti egale. In prima, adaugam nuca de cocos,1 lingura faina si coaja de portocala. In a 2 parte, adaugam nuca macinata (tocata),1 lingura faina, cacao si coaja de portocala.
Impartim aluatul in 6 bucati pe care le vom intinde pe rand in foi subtiri de aluat.
Impartim compozitiile in 3 parti egale si le intindem pe cate o foaie de aluat.
Rulam foile, apoi le impletim cate 2 cu umpluturi diferite
Asezam in tavile tapetate cu hartie de copt si lasam cca. 40 min la crescut intr-un loc calduros.
Amestecam oul cu un praf de sare, lapte si cu ajutorul unei pensule ungem cozonacii.
Dam la cuptorul incalzit cca. 45 min (pana se rumenesc frumos).