Cozonac cu nuca, cacao si rahat

de dakris in Dulciuri, 15 Apr 2012 | 13299 vizualizari

 

Pufos, aromat si plin de nuca si cacao...o bunatate.
Paste fericit!

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru 2 cozonaci
  • 1 kg faina
  • 5 oua + 1 pt uns
  • 400 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 200 gr unt topit
  • esenta de rom (5 linguri)
  • coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
  • 1 praf sare
  • 50 g drojdie proaspata
  • 200 g rahat
  • 400 g nuca macinata
  • 3 linguri nuca de cocos
  • 4 linguri cacao
  • mac sau nuca de cocos pentru decor
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca, cacao si rahat:

Aluatul
* se cerne faina, ouale se separa (trebuie sa fie calde, la temperatura camerei);
* maiaua (plamadeala) se face din drojdie, putin lapte caldut si 3 linguri de faina si se lasa la crescut la cald cca 15 min;
* 250 g zahar si 3 linguri esenta rom se dizolva in laptele caldut;
* 5 galbenusuri se amesteca cu praful de sare;
* untul se topeste.

 Peste faina se adauga maiaua, laptele, galbenusurile, coaja rasa de portocala si lamaie. Se framanta si, spre final, se inglobeaza untul topit treptat (se framanta cu mainile imbibate in grasime).
Se lasa la dospit la loc caldut pana isi dubleaza volumul.

 Umplutura

  Peste 5 albusuri batute spuma cu 150 g zahar, se adauga  nuca macinata, cacaoa, nuca de cocos si 2 linguri esenta de rom.

  Apoi:
- se intind foile de aluat, se umplu cu crema (ca in imagini)si se impletesc;
- se pune cozonacul in tavile tapetate cu hartie de copt si se mai lasa la dospit inca jumatate de ora;
- se ung cu 1 ou si se presoara mac sau nuca de cocos;
- se coc la foc mediu aproximativ o ora.

P.s. Tot aceeasi reteta, o folosesc si pt pasca, evident, cantitatile ingredintelor injumatatite.
 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca, cacao si rahat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

dakris 1

16.04.2012, 19:54

va multumesc pt comentarii si aprecieri!

bucatarimcudiana 1

17.04.2012, 10:47

super fain

dakris 1

17.04.2012, 11:41

Da, Diana! Super fain cum spui tu si delicios, cu adevarat! Multumesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac fara framantare