Astazi 1 décembrie este Ziua națională a României.Cu aceasta ocazie va propun o reteta traditionala romaneasca - Cozonac cu nuca.
Acest desert a fost ales pentru a reprezenta România în cadrul inițiativei Café Europa in Austria, pentru Ziua Europei in 2006 .
Aluat:
- 350 gr făină
- 40 gr zahăr
-1 pliculet de drojdie uscata
- 13 cl de lapte cald
- 80 g unt moale
- 2 oua
- 1 pachetel de zahăr vanilat
- 1 vârf de cuțit de sare
Umplutura:
-100 g de nuci macinate
- 1 lingura de cacao
- 2-3 linguri de zahăr
- 1 albus de ou
- 3 linguri de lapte
- esenta de rom
- 40 g stafide
Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de lapte caldut, o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul.
In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, zaharul, ouale, sarea si zaharul vanilat. Amestecati si adaugati laptele ramas treptat. La final adaugam untul moale si framantam cca 10-15 minute.
Acoperiti cu un prosop si lasati la dospit 2 -3 ore într-un loc cald.
Pregătiți umplutura:
Albusul de ou se bate spuma cu un praf de sare.
Se amesteca nucile macinate cu cacaoa, zahărul, esența de rom și laptele.
Incorporam albusul de ou batut amestecand usor de sus in jos. Adaugam stafidele.
Făinăm suprafața de lucru și intindem aluatul intr-o foaie de forma dreptunghiulara.
Se taie fâșii subtiri pe partea de jos a dreptunghiului. Se impletesc 2 cate 2.
Pe partea superioară punem umplutura. Rulam pana la partea de aluat tăiat.
Luați fiecare tresă și o dati peste ruloul format cu umplutura (vezi fotografiile).
Asezati cozonacii pe o tava cu hartie de copt si lasati-i sa creasca 30 de minute.
Incalziti cuptorul la 180*C.
Ungeti cu galbenus de ou si decorati
Se coace timp de aproximativ 30 de minute.
Serviti la micul dejun cu cafea sau ciocolată caldă ......... hummmmmmmmmm
Pofta Buna !!!!!
1
serviti la micul dejun cu cafea sau ciocolată caldă