Cozonac cu mac

de susu in Dulciuri, 22 Feb 2013 | 4064 vizualizari

 

INGREDIENTE

Ingrediente aluat:

  • 1 kg faina
  • 2 cubulete drojdie proaspata
  • 500 ml lapte gras
  • 200 gr unt
  • 250 gr zahar tos
  • 6 galbenusuri
  • 1vf cutit de sare
  • Esenta rom
  • Coaja de lamaie si portocale
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • Rahat
  • Stafide hidratate in coniac

Umplutura:

  • 600 gr seminte mac
  • 500 ml lapte
  • 6-8 lg zahar
  • 2 esente vanilie
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu mac:

Toate ingredientele in afara de lapte si unt se tin in bucatarie de seara. Faina se cerne de trei ori. Laptele se amesteca cu zaharul, esentele, zaharul vanilat si se pune pe foc pana se topeste zaharul.

Aprindem cuptorul si facem cald in bucatarie. Preparam o maia separat din drojdie, 1 lingurita zahar, 2 linguri faina si 2-3 de lapte. Se acopera si se pune sus pe dulap sa creasca pana isi dubleaza volumul. Facem o gropita in mijlocul fainii cernute amestecate cu sarea si punem maiaua. Topim untul pe foc mic. Frecam galbenusurile cu coaja de citrice si punem stafidele la hidratat in rom si coniac dup care le scurgem si punem  romul la galbenusuri. Adaugam treptat laptele caldut (nu fierbinte) si framantam aluatul vreo 40 de minute timp in care inmoi mainile in untul topit caldut. Oprim si putin unt pentru a ne ajuta sa intindem aluatul pe masa.

Punem in timp ce framantam cubulete de rahat si stafide peste tot in aluat. Asezam bila de aluat intr-un castron mare si curat, o acoperim dupa care o punem cat mai sus la caldura pentru vreo 60 de minute.  Fierbem putin ingredientele pentru umplutura pana ce scade laptele. Din acest aluat ies doi cozonaci mari. Se imparte aluatul si compozitia in patru, se aseaza umplutura racita pe fiecare aluat intins pe masa de lucru, se ruleaza dupa care se impletesc cate doua.

Se pun in forme si se mai lasa la crescut 30-40 de minute. Eu le-am facut in forma rotunda. Se ung cu galbenus si se dau la cuptorul incalzit pentru vreo 30 de minute. Facem testul cu scobitoarea si cand e gata se stinge focul si se mai lasa putin in cuptorul intredeschis.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu mac" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Somon la cuptor în stil asiatic - Rețeta perfectă pentru revelion

ieri la 10:30

Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu crema de cacao si nuca