Pentru reteta m-am inspirat tragand cu ochiul in curtea Inei,am zis curte,nu beci,nu pod,nu garaj..pruietenii stiu de ce.....Deci m-am inspirat de la Ina,eu am mai pus si de la mine.....avantajul ei este ca n-a muncit la framanatat,are masina din aia desteapta,eu am framantat de mi-au iesit ochii din orbite....pana la urma zic ca a iesit ceva.....Am rupt un cozonac,ca mie imi place cald....sper sa apuc sa tai si felie...
Intr-un castron mare punem faina,in mijloc formam o adancitura si punem drojdia,cu sarea si o lingura de zahar,turnam o cescuta de lapte caldut si amestecam sa se omogenizeze.Lasam sa creasca cca 10 min.Separat frecam galbenusurile cu zaharul si coaja de lamaie,peste care turnam restul de lapte caldut.Dupa ce a crescut maiaua adaugam galbenusurile si incepem sa framantam.Topim untul si-l amestecam cu uleiul,apoi il incorporam in aluat.Incepem s aframantam bine,nu inainte sa adaugam stafidele.Framantam cca 30 min,cu cat framantam mai mult cu atat ies mai pufosi.
Dupa ce am terminat de framantat lasam la crescut cca 2 ore.Apoi impartim aluatul in 4 parti egale ,intindem fiecare bucata peste care punem crema de nuca.Rulam fiecare bucata in parte apoi rasucim cate doua si le punem in forma de cozonac care a fost imbracata cu hartie de copt.
Crema de nuca: cat cresc cozonacii,pregatim crema.Nuca o macinam.batem spuma atre albusurile,adaugam zaharul si mai mixam cateva minute,apoi adaugam nuca,cacaoua si diluam cu lapte.Trebuie sa ne iasa o crema nici tare dar nici moale.
Dupa ce am pus cozonacii in forme ii mai lasam la crescut cca 20 min,apoi ii bagam la cuptor,acesta fiind preincalzit.Se lasa la foc moderat cca o ora si...depinde de cuptorul fiecaruia.....Cand incep sa se rumeneasca,batem cu furculita albusul de ou si ungem fiecare cozonac in parte,apoi presaram zahar si mac.Sunt gata cand trec testul scobitorii.
1
ingredientele sa fie la temperatura camerei
2
cand incep sa se rumeneasca bag o cratita cu apa in cuptor,sub formele de cozonac,sa nu se arda