Cozonac cu ciocolata si rahat

de xana in Dulciuri, 22 Dec 2013 | 14094 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • cca 500 gr faina
  • 150 gr zahar
  • 2 galbenusuri
  • 150 ml lapte
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 80 gr margarina topita
  • coaja de lamaie rasa
  • esenta de rom
  • un praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • 150 gr ciocolata
  • cateva bucatele de rahat
  • 1 lingura cacao
  • 4-5 linguri lapte
  • 1 lingura margarina
  • esenta de vanilie
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 1 lingura zahar
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri lapte
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu ciocolata si rahat:

Pentru inceput ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Amestecam zaharul cu drojdia, o lingura cu varf din cantitatea de faina si laptele caldut pana obtinem o pasta omogena. O lasam acoperita timp de 10-15 minute pana incepe sa creasca. Adaugam apoi un praf de sare, galbenusurile, romul, coaja de lamaie,restul de faina si margarina topita si racita si amestecam bine. Aici e partea mai grea, framantatul. Ori framantati la mana timp de cca 30 minute ori faceti ca mine si folositi mixerul cu spirala timp de 15 minute(asta daca va tine mixerul ca eu aproape am ars unul la un aluat).

Dupa ce aluatul devine mai lucios si elastic(va fi inca putin lipicios) se acopera si se pune intr-un loc cald si ferit de curenti, unde il uitati timp de 2 ore.

Intre timp pentru umplutura, ciocolata se topeste cu laptele si margarina, apoi i se adauga cacaua si vanilia.

Luam apoi aluatul si-l impartim in 4 bucati. Fiecare bucata se intinde, nici prea subtire, nici prea groasa si se unge cu crema de ciocolata peste care asezam cubulete mici de rahat. Rulam 2 foi si le impletim, apoi le asezam in tava unsa bine cu ulei si tapetata cu faina. Se mai lasa la crescut cca 1 ora pana aproape au ajuns la marginea tavii.

Ii ungem cu galbenusul batut cu zaharul, sarea si laptele si-i dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade in prima jumatate de ora apoi marim la 200 de grade si mai lasam cam o ora. Eu i-am pus pe treapta de jos dupa prima jumatate de ora ca sa nu se arda la suprafata.

TIPS-URI

1

Daca aluatul este prea moale si lipicios mai adaugati putina faina.

2

Mi-au iesit 2 cozonaci mai micuti.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu ciocolata si rahat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

xana 1

27.12.2013, 01:37

Multumesc, Dia!

cornelya 1

19.04.2014, 17:52

E a doua oara cand incerc reteta asta si nu-mi iese sub nici o forma. E adevarat ca nu sunt eu prea priceputa in a face cozonaci, dar ăsta e prea de tot, nu creste drojdia/maiaua deloc, desi am respectat toti pasii. Unde gresesc? Am tinut-o la caldura si tot nimic. Toate ingredientele le-am tinut la temp camerei si am folosit oua de tara, faina de calitate buna. Unde e problema? Îmi pare atat de rau, îmi facusem atatea sperante, ziceam ca o sa am si eu de Paste un cozonac bun, dar vad ca m-am înselat.

xana 1

19.04.2014, 19:23

Cornelia, imi pare nespus de rau ca nu v-a iesit...si eu am dat gresi de multe ori pana sa-mi iasa si am descoperit ca drojdia era o problema. Maiaua trebuie sa aiba spuma si sa-si dubleze volumul dupa cele 10 minute. Apoi, dupa ce framantam toate ingredientele, aluatul trebuie sa fie putin lipicios si destul de moale, nu se mai adauga faina deloc, desi avem tendinta de a mai puneEu il pun la crescut in cuptor(inchis desigur) ca sa fie ferit de curenti. Sper ca am fost de ajutor, continuati sa inceriati, daca nu dupa a mea, dupa alta reteta si incercati cu altfel de drojdie.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Fursecuri cu lamaie