Am uitat sa postez primul meu cozonac facut la Craciun, dupa reteta lui Ruxy. A iesit delicios, dar am avut un mare ajutor....sotul meu a fost cel care l-a framantat foarte bine. Multumesc Ruxy inca o data.
Toate ingredientele se scot din timp de la rece deoarece avem nevoie sa ajunga la temperatura camerei. Eu am cantarit ingredientele pe care le-am scris mai sus pentru ca reteta initiala avea 1200 g faina. Astfel a trebuit sa modific toate cantitatile celorlalte ingrediente. Cernem faina in vasul de framantat (neaparat)
Drojdia impreuna cu 50 gr lapte caldut si o lingura de zahar se amesteca si se pune pentru maia ...se lasa in jur de 12 minute la loc caldut sa se umfle. Incalzim usor laptele si in el punem iaurtul si untul, apoi le amestecam. Adaugam romul, coaja de portocala, zaharul vanilinat.
In vasul cu faina facem o adancitura in mijloc unde vom pune maiaua si putina sare. Adaugam pe rand ouale, apoi zaharul. Punem si compozitia lichida de lapte si incepem sa framantam
Cand am incorporat bine toate ingredientele, adaugam 4 linguri de ulei si framantam din nou pentru aproximativ 15 minute timp in care ne vom mai opri de doua ori la interval de 5 minute pentru a mai adauga pe maini si pe aluat cele 6 linguri de ulei ramase (din cele 10). Cand suntem gata cu framantatul punem vasul acoperit cu un servet la loc caldut (de regula langa ochiul de aragaz aprins), si lasam la crescut in jur de o ora un sfert.
Am impartit coca in doua si fiecare bucata am facut-o sul, apoi am rupt din fiecare cate 3 bucati egale de aluat deci sase bucati. Le-am insirat pe o foaie pergament.
Am intins cu sucitorul uns bine cu ulei fiecare bucata intr-o foaie patrata cu dimensiunea de 25/25 cm.
Pe prima foaie am intins crema de ciocolata plus nuca si am rulat-o cu grija. Am asezat-o la baza tavii de copt tapetata cu hartie pergament. Pe a doua foaie am asezat rahat de prajituri divers colorat taiat in bucatele si stafide, apoi am presarat un pliculet zahar vanilinat. Am rulat apoi si am asezat langa cealalta in tava. A treia foaie am uns-o cu crema de ciocolata plus alune. Am rulat foaia si am asezat-o deasupra celorlalte de la baza.
Am suprapus deci in tava de copt toate cele trei foi rulate. Am trecut la al doilea cozonac si am procedat in acelasi mod. E drept ca dureaza mai mult, insa merita! Dupa ce am rulat foile si la al doilea cozonac, i-am uns cu galbenusul amestecat cu laptele caldut si putin ulei. Se mai lasa pentru 25 de minute cu aproximatie la crescut, apoi cu blandete se aseaza in cuptorul incins la foc mediu. Se coc aproximativ 45 sau 50 de minute.
Cand sunt gata se lasa la racit la temperatura camerei (nu fortati sa ii scoateti la rece).
Au un gust deosebit. Pofta buna!