Cozonac

de nyana in Prajituri, 24 Noi 2009 | 26433 vizualizari

 

specialitatea casei mele

 

INGREDIENTE

  • 3 kg faina
  • 1 litru lapte
  • 900g zahar
  • 2 pachete unt (2x250g)
  • 150 g drojdie (3 cuburi a 50 g)
  • 15 oua
  • esente de vanilie si coaja de lamaie
  • 3 lingurite sare
  • crema:10 albusuri, ness/cacao, nuca pisata,stafide, rahat, zahar dupa gust
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Se separa ouale 10 albusuri se dau deoparte pt crema de cozonac, 5 albusuri se bat spuma cu cele 3 lingurite de sare, 15 galbenusuri se bat separat.

Zaharul se topeste in lapte si se lasa la racit.

Maiaua se face cu 50 ml lapte, o lingurita zahar,drojdia si cu faina se bate bine bine ca sa iasa k o smantana apoi se lasa la crescut acoperita cu un prosop.

Cand maiaua a cresut se rastoarna in mijlocul fainii si se incepe framantatul adaugand treptat coaja de lamaie , esenta de vanilie, laptele caldut framantand din margine spre mijloc, se pun ouale intai albusurile apoi galbenusurile apoi cand s-au omogenizat bine se ia untul (lasat la caldura sa se inmoaie) si framantam tot de pe margine spre mijloc. Dupa ce am terminat de adaugat untul framantam cu uleiul un pic caldut. Trebuie framantat bine pana se desface de pe maini, se bate coca cu pumnul ptr a iesi aerul din ea. Se framanta aproximativ o ora, apoi se pune la caldura acoperita cu un prosop gros si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Crema: cele 10 albusuri se bat spuma cu zaharul( dupa gust) se adauga ness/ cacao si nuca pisata se amesteca bine pana iese o crema destul de  consistenta.

Pentru un cozonac folosim coca cat luam in doi pumni pentru a nu depasi jumatate din tava ( daca este mai mult de jumatate coca in tava nu se coace bine).

Se intinde coca de cozonac (groasa cat un deget mic) se unge cu crema de ness/ cacao se adauga stafide si rahat  se ruleaza si se aseaza in tava bine unsa cu unt.

Se mai lasa la crescut si inainte de a  baga la cuptor se unge cu un ou batut.

Se coace la foc mic 15 minute si se da aragazul pe treapta 2 inca 25 minute(40 minute)

Pofta buna

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (14)

Bya Ralu 1

11.04.2012, 19:16

alexa_poe 1

15.04.2014, 13:42

pentru cati cozonaci sunt ingredientele?pentru toti care sunt in imagine?

adela_64 1

15.04.2014, 14:34

Arata super! Felicitari, dar vezi c-ai gresit cantitatea de drojdie. 3x50=150 nu 250. Eu mi-am data seama ca sunt "experta" dar face una care n-a facut cozonac in viata ei si pune 250 de grame de ii sar cozonacii din tava! Poop si felicitari!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Crizanteme cu migdale