specialitatea casei mele
Se separa ouale 10 albusuri se dau deoparte pt crema de cozonac, 5 albusuri se bat spuma cu cele 3 lingurite de sare, 15 galbenusuri se bat separat.
Zaharul se topeste in lapte si se lasa la racit.
Maiaua se face cu 50 ml lapte, o lingurita zahar,drojdia si cu faina se bate bine bine ca sa iasa k o smantana apoi se lasa la crescut acoperita cu un prosop.
Cand maiaua a cresut se rastoarna in mijlocul fainii si se incepe framantatul adaugand treptat coaja de lamaie , esenta de vanilie, laptele caldut framantand din margine spre mijloc, se pun ouale intai albusurile apoi galbenusurile apoi cand s-au omogenizat bine se ia untul (lasat la caldura sa se inmoaie) si framantam tot de pe margine spre mijloc. Dupa ce am terminat de adaugat untul framantam cu uleiul un pic caldut. Trebuie framantat bine pana se desface de pe maini, se bate coca cu pumnul ptr a iesi aerul din ea. Se framanta aproximativ o ora, apoi se pune la caldura acoperita cu un prosop gros si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Crema: cele 10 albusuri se bat spuma cu zaharul( dupa gust) se adauga ness/ cacao si nuca pisata se amesteca bine pana iese o crema destul de consistenta.
Pentru un cozonac folosim coca cat luam in doi pumni pentru a nu depasi jumatate din tava ( daca este mai mult de jumatate coca in tava nu se coace bine).
Se intinde coca de cozonac (groasa cat un deget mic) se unge cu crema de ness/ cacao se adauga stafide si rahat se ruleaza si se aseaza in tava bine unsa cu unt.
Se mai lasa la crescut si inainte de a baga la cuptor se unge cu un ou batut.
Se coace la foc mic 15 minute si se da aragazul pe treapta 2 inca 25 minute(40 minute)
Pofta buna