pentru 16 covrigi
Drojdia si zaharul se dizolva in 4 linguri lapte cald, dupa care, se adauga si o lingura cu faina si se lasa sa se umfle. Intr-un castron, se pune faina, laptele cald, apa calda si sarea si se amesteca dupa care, se adauga si maiaua si uleiul si se amesteca energic. Aluatul rezultat trebuie sa fie un picut moale, dar trebuie sa se dezlipeasca de vas. Aluatul se lasa la dospit pentru 30 de minute, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul. Separat, se pregateste amestecul sarat din faina, o lingurita sare si cateva linguri cu apa, trebuie sa aiba consistenta compozitiei de clatite. Se amesteca foarte bine pentru a nu avea cocoloase.
Planseta de lucru se unge cu putin ulei si aluatul se imparte in bucati egale - 16 in cazul meu - din fiecare bucata de aluat, se formeaza un snur de aproximativ 40 cm; o parte a snurului se trece peste cealalta ca in imaginea de mai jos (scuzati claritatea pozelor) cand am facut "impletitura", cercul format se trage peste capete si se lipesc bine capetele pe dedesubt. Se finiseaza frumos covrigul si se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Cand am terminat covrigii, se ung cu oul batut si se mai lasa la dospit 5 minute, apoi se da tava la cuptor, in prealabil incalzit la 175 de grade C si se lasa pana incep sa se rumeneasca. Se scot cu grija din cuptor si peste ei se toarna cu o lingurita amestecul sarat. Lasati sa se prelinga de pe lingurita ca in imagine. Se mai dau la cuptor circa 5 minute si sunt gata.