Covrigi polonezi

de Rocsi in Dulciuri, 23 Mar 2016 | 12807 vizualizari

 

Am ajuns si ziua asta, sa fac covrigi polonezi. Ii vanez de mult asa ca era timpul sa pun reteta in practica. Ies minunti, grozavi, doar ca eu fiind mai neindemanatica cu impletiturile (mai bine zis am doua maini stangi :D), fiind si unsa foaia cu unt, parca imi alunecau fasiile de aluat printre degete. Dar am dus cu bine, pana la capat, manevrarea lor. Sa faceti si voi, sa ii mancati calzi, ca sunt prea, prea buni!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
    • 550 gr faina
    • 10 gr drojdie uscat
    • 75 gr zahar
    • 250 ml lapte
    • 100 gr unt
    • 2 lingurite vanilie
    • coaja rasa de lamaie
    • un praf de sare
    Pentru uns foile:
    • 50 gr unt
    • 1 lingura zahar pudra
    • 1 lingurita esenta de vanilie
    Pentru uns covrigii:
    • 1 galbnenus
    • 2-3 linguri lapte
    Pentru sirop:
    • 3 linguri miere
    • 100 ml apa
Portii: 15
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Covrigi polonezi:

Aluatul:
Topim untul si il lasam sa se racoreaca, iar laptele il punem pe foc, cat sa fie caldut.
Intr-un castronel punem drojdia, 4-5 linguri de lapte si o lingura de faina. Le amestecam, lasam drojdia sa creasca 5-10 minute.
Intr-un bol cernem faina.
Presaram sarea, vanilia, zaharul, coaja rasa de lamaie si le amestecam.
Adaugam drojdia crescuta, laptele si incepem framantarea.
Incorporam si untul topit, bine de tot. Aluatul trebuie sa fie unul elastic si nelipicios.
Il acoperim cu un prosop, il lasam la dospit o ora, o ora si ceva.

Cele 50 de gr de unt, le amestecam cu zaharul pudra si vanilia.
Presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul dospit, pe care il impartim in doua.
Luam prima bucata de aluat, intindem o foaie dreptunghiulara, potrivit de subtire.
Punem jumatate din cantitatea de unt, o intindem pe intreaga suprafata.
Impaturim foaia pe jumatate, taiem fasii cam de 2 cm (eu le-am taiat putin mai mari).
Fiecare fasie, o taiem in doua la randul sau pe lungime, dar lasam un capat netaiat.

Impletim cele doua fasii, apoi ii dam forma de covrig. Puteti sa il faceti in ce forma doriti.
Procedam tot asa si cu celelalte fasii.
Cum am procedat cu prima jumatate de aluat, la fel facem si cu a doua.
Covrigii obtinuti ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Batem galbenusul cu lapte si cu acest amestec ungem covrigii.

Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana covrigii se rumenesc.

Cat timp stau la cuptor, punem apa intr-un ibric cu mierea, le transferam pe foc si amestecam pana mierea se topeste, apoi dam siropul deoparte.
Cand sunt gata covrigii, ii scoatem din cuptor si ii ungem bine cu sirop.
Ii servim calzi.
Daca nu ii serviti imediat, dupa ce ii insiropati, ii acoperiti cu un prosop gros, pentru a se pastra fragezi.
Pofta buna!
Sursa de inspiratie

Daca ti-a placut reteta noastra "Covrigi polonezi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (56)

Rocsi 1

26.07.2017, 09:48

Multumesc mult Oana! Si eu as vrea un covrig cald

VI 1

02.09.2019, 16:08

Foarte gustosi

Rocsi 1

03.09.2019, 18:33

Multumesc mult!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Covrigi polonezi