Reteta adaptata dupa Cilck Pofta buna, Delicii de Paste 2012.
Am pus toate ingredientele pentru aluat in masina de paine, laptele caldut, faina cernuta, untul topit, galbenusurile, sarea, zaharul, coaja de lamaie si drojida. Am setat-o pe "Maricica", la programul de aluat, cca. 1 ora jumatate, si intre timp am pregatit umplutura.
Macul se macina, se amesteca cu zaharul si se amesteca cu laptele. Se pune la fiert la foc mic pana se ingroasa si scade aproape tot laptele.
Dupa ce s-a dospit aluatul, se intinde intr-o foaie de cca. 1 cm grosime, se adauga umplutura de mac, se ruleaza si cu grija, se pune intr-o forma rotunda (de guguluf, cu gaura la mijloc). Se unge cu ou batut si se pune la cuptorul preincins cca. 15 minute la 200 grade, apoi se reduce temperatura la 150 grade si se mai lasa cca. 30 de minute pana ce trece testul scobitorii.
Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca in forma, apoi se pudreaza cu zahar praf vanilinat si se serveste.
1
in compozitia de mac se pot pune si stafide