Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara

de Ela68 in Dulciuri, 16 Ian 2016 | 6428 vizualizari

 

Mi-a placut ideea de a aranja un cozonacel in forma de coronita, iar daca are si scortisoara in compozitie, pot spune ca m-a cucerit definitiv. Nimic complicat, trebuie doar sa fim atenti sa nu depasim masura, caci o feliuta are muuuuuuulte calorii.

Sursa de inspiratie, cu mici modificari atat la procedeu ( eu nu am facut aluatul la masina de paine ) , cat si la ingrediente ( am pus faina mai putina, sa iasa mai pufos ) : papalaile.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente cozonac :
  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie
  • 200 ml lapte
  • 2 oua
  • un praf de sare
  • 80 gr zahar
  • 80 gr unt topit, caldut
  • 1 pastaie vanilie

Ingrediente umplutura :

  • 200 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr stafide hidratate si stropite cu rom
  • 50 gr unt topit
  • scortisoara

Pentru ornat :

  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 3-4 linguri zahar brun
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara:

1.  Mai intai cernem faina de 2-3 ori pentru a fi bine afanata.
2. Laptele impreuna cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie le punem la fiert pana ce zaharul se topeste.
3.  Intre timp punem stafidele la inmuiat in putina apa calda si esenta de rom, timp de 20-30 minute.
4. Amestecam intr-un castronel drojdia impreuna cu 2-3 lingurite din laptele cu zahar ( nu fierbinte ) si 2-3 lingurite de faina, apoi presaram putina faina deasupra, acoperim si lasam la crescut.
5. Batem ouale cu o furculita si-un praf de sare si amestecam toate ingredientele pentru cozonac, mai putin untul. Omogenizam, apoi incepem sa framantam aluatul , ajutandu-ne de grasime progresiv , pana ce aceasta se inglobeaza in compozitie.
6. Lasam apoi aluatul la dospit, acoperit,  pana ce acesta isi dubleaza volumul.
7.  Intindem aluatul in forma de dreptunghi si ungem toata suprafata cu untul topit. Distribuim apoi uniform umplutura, adica ciocolata, stafidele scurse si scortisoara. N-am specificat exact cantitatea de scortisoara, fiecare poate pune in functie de cat de mult doreste.
8. Rulam aluatul cat mai strans si-l portionam cu ajutorul unei ate de bucatarie. Eu n-am reusit cu cutitul, caci se presa foarte tare , nu rezultau felii rotunde.( in final, cred ca au iesit 20 bucati )
9. Tapetam cu unt o forma cu diametrul de 26 cm si aranjam feliile circular, una langa alta.
10. Lasam la crescut cu un prosop deasupra inca 20-30 minute.
11. Ungem coronita cu galbenusul amestecat cu laptele, presaram zaharul brun, apoi coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, in jur de 3-40 minute.

TIPS-URI

1

Daca doriti sa aveti o coronita mai inalta, coaceti intr-o forma de 24 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Coronita cu ciocolata si stafide