Ador sfecla rosie, in orice combinatii :X *** Daca nu gresesc, am vazut ideea cu chimenul la Lia si ma bucur ca l-am folosit si eu. Se obtine o zeama pe care-o bei cu cana :)))
Conopida se spala bine si se desface in buchetele .
Curatam sfecla, o spalam si o taiem felii sau rondele potrivite.
Frunzele de telina se spala si se vor folosi intregi.
In bidonul in care vom conserva conopida si sfecla rosie punem mai intai o mana de mustar boabe ( cca 50-80 grame ). Adaugam cca 20 grame seminte de chimen , 10-20 boabe de piper si bucati de hrean curatat ( eu am pus 3 linguri cu hrean ras, in otet ) si frunze de telina.
Incepem sa asezam buchetele de conopida alternand cu bucati de sfecla rosie si frunze de telina, pana terminam intreaga cantitate de legume.
Intr-o oala mare se amesteca 1 litru cu otet de 9 grade acetice, doi litri cu apa, zaharul, sarea, foile de dafin, o mana de boabe de mustar, cateva boabe de piper si cateva seminte de chimen. Daca este cazul, vom suplimenta cantitatea de zahar pana obtinem gustul dorit. Se pune la fiert , iar cand da in clocot oprim focul si turnam fierbinte peste conopida si sfecla din bidon.
Pentru a evita ridicarea legumelor la suprafata lichidului, facem pod din cateva scandurele ( curate ) asezate-n cruce . ( daca avem loc, putem pune cateva sticle cu apa ) . Punem capacul imediat si dam bidonul la rece.
In cca 3 saptamani vom avea muraturi delicioase si frumos colorate :X
1
1 portie inseamna 1 bidon cu capacitatea de 15 litri.
2
Semintele de chimen vor da o aroma deosebita muraturilor.