Dacă dulceața de vișine făcută anul trecut, încă nu s-a terminat, compotul a fost repede mâncat, așa că acum am făcut o nouă porție, nu prea mare, pentru că voi mai face și altele.
Am preparat întotdeauna compoturile fără conservanți, după această rețetă de la mămica și s-au păstrat foarte bine, până anul următor. Chiar și acum mai am câteva borcane cu compot de prune, în stare perfectă. Preparate prin sterilizare, sau pasteurizare, compoturile rezistă în timp, iar fructele rămân întregi, cărnoase și bune. Iar un ultim avantaj ar fi acela că prepararea lor nu durează mul timp.
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 6 sticle mari de compot și două mai mici (amândouă, cât o sticlă mare!).
Păstaia de vanilie și batonul de scorțișoară se adaugă opțional, la fierberea siropului, dacă doriți un compot mai aromat. Dacă doriți să faceți un compot cu gust absolut natural, atunci eliminați vanilia și scorțișoara din lista de ingrediente.
Nu am inclus în timpul pentru preparare perioada în care sticlele cu compot au stat la căldură, pentru pasteurizare (menținerea preparatului la o temperatură peste 80 grade, câtva timp).
Vișinele se curăță de frunze și de codițe, se spală de câteva ori, în apă rece și se lasă apoi să se scurgă.
Se pune zahărul într-o oală încăpătoare și se adaugă apa. Se fierbe siropul, numai atât cât să se dizolve zahărul. (Opțional, se adaugă vanilia și scorțișoara).
Vișinele scurse bine de apă se introduc în siropul oprit din fiert, doar 1-2 minute, până ce își schimbă culoarea. Atunci se iau vișinele cu paleta și se pun într-un vas încăpător. Se procedează la fel, până la epuizarea întregii cantități de fructe.
Imediat, se pun vișinele calde în sticle/borcane, se toarnă deasupra siropul fierbinte, se închid recipientele ermetic și se depozitează într-un loc ferit, învelite în folie de plastic și în multe pături, care să mențină căldura, zile în șir.
După câteva zile, când aproximați că siropul s-a răcit, se scot sticlele/borcanele cu compot dintre pături și se depozitează în cămară, sau într-un loc răcoros și întunecat.
1
Alegeți vișine frumoase, altoite, proaspete și fără defecte.
2
Pregătiți din timp recipientele în care veți pune compotul. Să fie curate și uscate.
3
Spălați bine vișinele și lăsați-le apoi să se scurgă de apă.
4
Nu este nevoie să fierbeți siropul, decât până ce se dizolvă zahărul.
5
Dacă doriți să faceți un compot aromat, adăugați vanilia și scorțișoara în vasul în care faceți siropul.
6
Nu lăsați vișinele în siropul fierbinte, decât până ce își schimbă culoarea. Dacă le veți ține mai mult timp, vor plesni. De aceea, este bine să nu puneți o cantitate mare de vișine în sirop, ca să le puteți scoate cât mai repede.
7
Puneți vișinele în recipiente (sticle, sau borcane) imediat după ce le-ați scos din sirop.
8
Turnați siropul fierbinte peste vișine.
9
Închideți ermetic recipientele cu compot și depozitați-le într-un loc ferit, învelite în multe pături, care să păstreze căldura mai mult timp.
10
Nu scoateți sticlele/borcanele dintre pături, decât după ce compotul s-a răcit complet (7-8 zile).
11
Depozitați compotul într-un loc răcoros, curat, uscat și întunecos.