Pentru ca si anul acesta am avut recolta bogata de piersici mari si extrem de aromate, am ales sa le folosesc si la prepararea acestui compot cu vanilie si lamaie .
Rezultatul ? Incercati si va veti convinge!
Piersicile se spala si se curata de puf , apoi se taie in jumatate sau sfert, in functie de cat de mari sunt. Samburii se indeparteaza.
Feliile de piersica se aseaza in borcane spalate si bine uscate, sterilizate. ( Eu le-am sterilizat in cuptorul cu microunde )
Peste feliile de piersici adaugam zaharul , 2-3 picaturi de extract de vanilie si o lingurita cu zeama de lamaie, apoi completam cu apa pana umplem borcanul.
Capacele se fixeaza pe borcane dupa ce le tinem 2 minute in apa clocotita , pentru ca partea cauciucata sa faca priza mai bine de buza borcanului .
Asezam borcanele intr-o oala in care am pus 3-4 hartii de ziar sau un prosop , nu inainte de a le agita de 3-4 ori pentru a se topi zaharul . Adaugam apa in oala pana ce aceasta ajunge la umarul borcanelor, aproape de capac.
Fierbem compotul cca 20 minute din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca, apoi oprim focul si lasam borcanele sa se raceasca odata cu apa . Cand apa s-a racit, putem scoate borcanele si le putem depozita in camara sau beci.
1
Daca piersicile nu sunt foarte dulci, puteti creste cantitatea de zahar la borcan
2
Feliile din compot pot fi folosite la decorarea tartelor si a prajiturilor, in general