Fructe eco din gradina,ghici ciuperca ce-i? Piersicul meu minunat si plin cu rod.
Asa ca ar fi pacat sa nu multumesc pentru piersicute si totodata sa nu le fac loc pe raftul din camara,pentru ca la iarna "la gura sobei" sa savurez un pahar cu compot dulce.
Purcedem la munca si in prima faza alegem fructele nu foarte coapte si mai tarisoare. Spalam bine piersicile,atat cat sa le indepartam si pufuletul de pe ele. Pregatim o cratita incapatoare,o umplem pe jumatate cu apa si dam la foc,pana incepe sa fiarba. Acum imbaiem piersicile,pentru cel mult 1 minut,dupa care le indepartam pielita. Dupa bunul plac al fiecaruia,putem sa lasam piersicile intregi sau sa le desfacem jumatati(scapand de sambure) si umplem borcanele(spalate si sterilizate in cuptorul cald,dinnainte),cam 3/4. In fiecare borcan punem 3 linguri de zahar(optional zahar vanilat) si inchidem cu capacul. Pregatim cratita mare pentru dustulit,captusind-o cu ziare. Asezam dupa aceea si borcanele,avand grija sa nu se loveasca unul de altul. Umplem cratita cu apa,dam drumul la foc si din momentul cand incepe sa fiarba apa lasam 30 min la dust. Stingem focul si lasam asa pana a doua zi cand repetem operatia de dustulit,complectand din nou cu apa. Le lasam sa se raceasca in cratita,dupa care hai cu ele la locul lor din camara. Nu e mult de munca,nici putin,dar sigur merita efortul.