Pentru ca primisem niste cirese galbene foarte frumoase, culese in aceeasi dimineata nu m-am putut abtine sa nu fac un compot dulce acrisor aromat cu menta.
Am pus un timp mai mare care de fapt reprezinta timpul in care asteptam sa se raceasca borcanele sterilizate si apoi siropul.
Spalam bine ciresele si le rupem coditele, apoi le scurgem intr-o sita. Spalam borcanele si le sterilizam, impreuna cu capacele. Scoatem borcanele si le lasam sa se raceasca.
Umplem 3/4 borcanele cu cirese. Turnam apa in borcane, pastrand loc liber de un deget. Varsam apa de pe cirese intr-o oala. Fie masuram apa care am pus-o, fie punem zahar la ochi si gustam siropul si mai adaugam daca mai este nevoie, tinand cont de cat de dulci sunt ciresele. Eu la 3 l de apa am pus 300 gr zahar si zeama de la o lamaie si jumatate.
Punem apa la foc cu zaharul si zeama de lamaie dupa gust si dam 2-3 clocote. Oprim focul si aruncam menta in lichidul fierbinte. Acoperim cu un capac si lasam lichidul sa se racoreasca. Lichidul trebuie sa fie caldut cand il punem peste cirese.
Cand lichidul este caldut, scoatem menta si il turnam peste cirese. Punem capacele si asezam borcanele intr-o oala mai inalta decat borcanele, pe fundul careia am pus un prosop. Punem apa pana la 3/4 al borcanului si punem oala la foc. Fierbem 20 de minute la foc mediu din momentul in care incepe sa clocoteasca. Oprim focul si lasam oala sa se raceasca.
Cand sunt racite, scoatem borcanele, le etichetam si le asezam in camara la racoare.
1
alegeti cirese foarte proaspete, sanatoase, care sa nu fie mecite.