Colac impletit in 6 - Challah

de Catalina L in Piine, 12 Mai 2016 | 4400 vizualizari

 

Astazi Israel sarbatoreste proclamarea independenței în 14 mai 1948.
Israelul este situat la capătul estic al Mării Mediterane, delimitat de către Liban la nord, Siria la nord-est, Iordania la est, și Egipt, la sud-vest.
Cu aceasta ocazie va propun o reteta traditionala de paine evreiasca.
Challah este un fel de pâine special împletită și formată care se mănâncă de Șabat și de sărbători. 
Traditional, se fac doua challot (plural de la challah) cu a caror binecuvantare se incepe masa de shabbat.
In mod uzual challah e o impletitura in trei, si fiecare parte are o semnificatie (Geneza, Exodul si Venirea lui Mesia). Challah e uns cu ou si presarat cu seminte de mac sau de susan, care simbolizeaza mana cazuta din cer cu care evreii sau hranit in pribegia lor prin desert.

 

INGREDIENTE

  • 500 g faina alba
  • 500 ml lapte
  • 1 ou
  • 7 cl ulei
  • 1 plic de drojdie uscata
  • 35 g zahar
  • 1 lingurita sare
  • 15-20 cl de apa calduta
  • un galbenus de ou pentru uns
  • seminte de susan, mac
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Colac impletit in 6 - Challah:

Se dizolvă drojdia în puțin la apa calduta cu un pic de zahăr..

Se amestecă bine și se lasă sa creasca aproximativ 5 minute.

Intr-un bol se toarnă făina, sarea, zaharul și oul..

Se amestecă bine. Se adauga drojdia, uleiul treptat si apoi apa calduta.

Frământați bine pana cand aluatul devine elastic si neted (la robot timp de aproximativ 8 minute).

Se acopera si se lasa aluatul să crească într-un loc cald minimum 6 ore (ideal o noapte).

Dupa ce a crescut, se framanta din nou si se degazează aluatul.

Se imparte in 7 bucati egale.

6 bucati le modelam in suluri lungi pe care le unim la un capat.

Incepeti sa tresati- aveti la dispozitie un desen foarte util gasit pe blogul irinei.

Formati painea si o puneti pe o tava acoperita cu hartie de copt. Cu aluatul ramas modelati un sul lung si subtire pentru a inconjura painea la baza.

Lasati sa creasca cel putin 30 de minute.

Ungeti cu galbenusul de ou si presarati deasupra seminte de susan si mac. 

Dati la cuptorul incalzit la 180°C timp de 30-35 de minute.

Lasati sa se raceasca pe un grill.

Pofta Buna !

 http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/05/colac-impletit-in-6-challah.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Colac impletit in 6 - Challah" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

anca_rm 1

13.05.2016, 12:16

e fain cozonacul asta , si intereante informatiile .

marcela1979 1

13.05.2016, 17:17

mihaelar63 1

15.05.2016, 01:15

Ce frumos este impletit !!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paine cu iaurt , cartofi si chimen bio