De Craciun mi-am dorit sa fac un Stollen Cake si din puncul meu de vedere, aroma principala pentru acest cozonacel este coaja de portocala confiata.Cum nu prea se gaseste pe piata, mi-am zis sa incerc aceasta reteta, mai ales ca nu este nicicum costisitoare. N-am mai apucat sa fac acel cozonacel , le-am folosit in alte combinatii.
Se spala foarte bine fructele, se curata felii subtiri, se pun intr-o cratita cu apa rece, se lasa 1 ora, dupa care se arunca apa.
Se pun intr-un vas la fiert 5 minute, se arunca apa si se repeta operatiunea inca de doua ori.
In cazul in care partea alba din interior este prea groasa, acum este momentul pentru eliminarea ei cu ajutorul unui cutit.
Obtinem astfel o farfurie plina de coaja de portocala.
Intre timp, se prepara siropul de zahar, din 200 gr apa si 500 gr zahar. Se lasa pe foc pana se topeste zaharul, adaugandu-se apoi cojile de portocala.
Lasam la fiert in jur de 30 minute, la foc minim, pana acestea devin translucide. Timpul de fierbere poate varia, in functie de grosimea cojii sau volumul vasului.
Se aseaza pe un gratar si se lasa la uscat timp de 3-4 ore, sau mai mult in functie de umiditatea din camera.
Se tavalesc apoi prin zahar sau se scufunda in ciocolata si se lasa la uscat pe o foaie de copt ( cele cu ciocolata s-au terminat repede, n-am mai avut la ce sa fac poza ...).
Se folosesc la checuri, cozonaci, briose, la ornat torturi sau, se pot consuma ca atare. Le pastram in cutii de tabla in camara.