Plină de gust și culoare această ciorbă din legume de vară dreasă cu iaurt este bună atât caldă, cât mai ales rece de la frigider, în zilele toride de vară.
Am adăugat în această ciorbă majoritatea legumelor pe care le-am găsit pe tarabele din piață, mai puțin vinetele și varza.
Am ales să tai legumele fideluță să fie în ton cu păstăile de fasole și au arătat așa ca niște tăiței.
Curățăm păstăile de fasole de capete, le spălăm bine în apă rece și le rupem în două. Curățăm ceapa și o tocăm solzișori. Curățăm morcovul, păstârnacul și țelina și le tăiem în franjuri cu ustensila de curățat, sau le putem da pe răzătoarea mare. Dovlecelul fiind de grădină cu coaja tare, îl curățăm, îi îndepărtăm și semințele și îl tăiem în franjuri. Ardeiul, curățat de semințe și nervuri îl tăiem julien. Roșiile le opărim în apă clocotită cu puțină sare și le decojim, apoi le feliem subțire. Spălăm bine verdeața și o lăsăm pentru la final. Frunzele de țelină le tocăm, rupem și lujerii în bucăți mai mici, că lasă un gust bun în ciorbă. Punem apa la fiert într-o oală încăpătoare. Când începe să fiarbă adăugăm o lingură de sare și amestecăm până la diluare. Adăugăm păstăile de fasole și le lăsăm să fiarbă fără a acoperi oala, până se pătrund. Punem uleiul la încins și călim ceapa în el, doar până devine ușor sticloasă. Adăugăm, apoi, franjurii de morcov, păstârnac și țelină și amestecăm usor pentru a se pătrunde și aceștia. Mai picurăm și puțină zeamă de la fasole, pentru a nu se prăji legumele prea rău. Când rădăcinoasele sunt pătrunse, adăugăm franjurii de dovlecel și de ardei. Mai amestecăm de câteva ori legumele pe foc, apoi le dăm deoparte. Când păstăile de fasole sunt bine pătrunse, adăugăm legumele călite și lujerii de țelină și lăsăm ciorba să fiarbă 10-15 minute, la foc mic spre mediu. Adăugăm, apoi, roșiile și peste 5-6 minute, adăugăm frunzele de țelină tocate. Acestea nu se adaugă la final cu celelalte verdețuri, pentru că sunt mai tari și necesită puțin timp de fierbere pentru a-și lăsa aroma. Amestecăm gălbenușurile cu smântâna și oțetul, apoi diluăm amestecul cu supă fierbinte și îl turnăm în fir subțire, în ciorbă, amestecând intens pentru omogenizare. Mai lăsăm ciorba să fiarbă pentru 2-3 clocote, timp în care îi potrivim gustul cu sare și piper, apoi stingem focul și adăugăm verdeața tocată. Este foarte gustoasă această Ciorbă din legume de vară dreasă cu iaurt! Prima porție se servește fierbine, că e bună atunci, imediat după stingerea focului, apoi este bună rece, de la frigider.