Toată aroma legumelor de vară este cuprinsă în această ciorbă de roşii cu dovlecei
Preparare Ciorbă de roşii cu dovlecei
Se curăţă legumele, se spală cu apă rece, se toacă mărunt şi dovlecelul se taie cubuleţe. Într-o tigaie se pune uleiul, se căleşte ceapa, morcovul, usturoiul zdrobit şi ardeiul gras. Din când în când se mai pune puţină apă. Se adaugă dovlecelul şi apoi roşiile date la robot. Se lasă să mai dea câteva clocote (totul durează 8-10 minute) şi apoi se opreşte focul. Se pun 2.5 l apă într-o oală, se pune sarea, boabele de piper şi se pune la fiert. Când apa a dat în clocot se răstoarnă zarzavatul călit. Se adaugă secretul gustului, busuiocul uscat, se acoperă oala şi se mai fierbe 20 de minute. Se spală orezul şi se adaugă peste ciorbă. Se lasă să mai fiarbă 10-15 minute, se opreşte focul, se pune leuştean verde tocat mărunt, ardeiul verde usturat, se acoperă oala şi se mai lasă 10 minute.
Ciorba de roşii cu dovlecei se serveşte simplă, fără alte adaosuri, tocmai pentru a savura aroma legumelor proaspete. Este foarte buna şi rece, abia scoasă de la frigider.