Ciorba de legume, acrită cu suc de roșii este foarte gustoasă, potrivită chiar și în zilele de post sau la dietă, având foarte puține calorii. Este o rețetă simplă, se prepară repede și fără prea mult efort. Dreasă cu smântână și servită cu mămăliguță caldă, este excelentă.
Din ingredientele de mai jos a rezultat o oală de 5 l cu ciorbă.
Pregătirea legumelor. Curățăm ceapa, morcovul, pătrunjelul, țelina și cartofii și le spălăm bine. Spălăm roșiile și le tăiem mărunt, la fel și ardeiul gras/capia. Ceapa o tocăm mărunt, rădăcinoasele le dăm prin răzătoarea mare sau mică, după preferință iar cartofii îi tăiem cubulețe nu prea mari. Prefer cartofii roz deoarece nu se sfarmă în ciorbă.
Sotarea legumelor. Turnăm uleiul într-o tigaie și îl încingem bine. Sotăm ceapa împreună cu legumele la foc iute, cam 5 minute după care adăugăm roșiile și ardeiul gras și mai ținem pe foc doar până ce scade zeama lăsată de ele. Amestecăm mereu ca să nu se ardă! Sotarea legumeleor le intensifică aromele iar morcovul dă o culoare deosebită ciorbei!
Observație: Mare atenție să nu ardeți legumele deoarece devin amare!
Pregătirea ciorbei. Într-o oală mare punem cca 4 l de apă, o înfierbântăm, după care adăugăm legumele sotate și lăsăm să fiarbă cam o jumătate de oră. Adăugăm cartofii și mai lăsăm la fiert cam 15-20 de minute. Gustăm între timp ca să vedem dacă cartofii și legumele sunt bine fierte. La final adăugăm o crenguță de cimbru și sucul de roșii și mai dăm un clocot, cca 5 minute. Când este gata oprim focul, asezonăm cu condimente (sare, piper, boia, ierburi), după gust și punem capacul. Dacă nu dorim ca ciorba să aibă un gust prea puternic de la cimbru, indepărtăm crenguța din ciorbă!
Eu am servit ciorba ornată cu pătrunjel verde tocat mărunt, ardei iute și mămăliguță caldă.
Poftă bună!
1
Puteți servi ciorba cu pătrunjel verde tocat și/sau cu ardei iute și mămăliguță, dacă vă place!
2
Dregeți ciorba cu smântână și va fi foarte bună dar nu mai este de post.
3
În loc de pătrunjel, puteți adăuga mărar și/sau leuștean verde tocat, dacă doriți.
4
Dacă nu aveți suc de roșii, puteți folosi roșii proaspete, roșii în bulion sau pastă de roșii.
5
Puteți acri ciorba și cu moare de varză, zeamă de lămâie sau chiar cu bors!
6
Dacă doriți puteți adăuga în ciorbă păstârnac sau chiar și puțin orez!
7
Când sotați legumele, aveți grijă să nu le ardeți deoarece devin amare!