La noi în Ardeal,ciorba de fasole este o mâncare foarte consistentă,de cele mai multe ori nici nu avem nevoie de felul doi lângă ea.Face parte din categoria ciorbelor gătite cu rântaş,o ciorbă care nouă ne place foarte mult dar totuşi nu o facem prea des.Dacă renunţăm la ciolan sau altă afumatură si smântană,poate fi o ciorbă de post foarte bună. Cantităţile sunt orientative ,în funcţie de cât de „deasă” vreţi să o faceţi mai puteţi adăuga apă sau să scadeti cantitatea de fasole folosită.
Fasolea o spalam si o lasam în apa rece,de preferat peste noapte sau câteva ore.
Astfel se va fierbe mai repede.
Fasolea am fiert-o separat în apa cu sare si ceapa taiata marunt.
Separat am pus la fiert ciolanul cu zarzavaturile.Aici nu am adaugat sare decat la final,ciolanul fiind si el sarat.
Cand fasolea a fost aproape fiarta,am strecurat-o si am aruncat apa de pe ea,apoi am pus-o in oala în care am fiert ciolanul cu zarzavaturile.
Intre timp am pregatit rântaşul.
Intr-o cratita am pus ulei,am adaugat faina si am calit-o foarte putin,apoi am adaugat boiaua,sucul de rosii si apa cat sa se poata îngrosa faina,cred ca aproximativ 200 ml apa sunt suficiente.
Am pus rântaşul în oala cu ciorba,am mai condimentat cu piper, de sare n-a mai fost nevoie.
La final am adaugat verdeata.
Smântâna se poate adauga si în oala cu ciorba,dar de preferat se serveste separat.
Puteti alege s-o mâncati cu ceapa uscata,musai roşie sa fie,ceapa verde ori ardei iuţi.