Am eu in gradina un soi de fasole cu bobul mare .Mie imi pare mai usor digerabila .Cand inca nu este coapta imi oparesc si imi pun pe iarna in congelator . Asa pentru ,, sufletelul '' meu . Eu ii stiu doar denumirea populara de fasole taraneasca . Cautand informatii am aflat ca este o fasole soi vechi romanesc nemodificata genetic .
Ciolanul afumat de porc de casa se spala cu apa fierbinte se opareste cu apa clocotita .
Puneti ciolanul la fiert in 3 l apa .
Curatati si spalati legumele .Tocati ceapa,taiati patrunjelul ,telina si morcovul .
Caliti ceapa si morcovul . seaduga la ciorba .
Puneti si legumele la fiert timp de 30 minute .
Adugati fasolea si mai fierbeti 15 minute .
Scoateti ciolanul din zeama si il portionati .
Dregeti ciorba cu smantana si otet cu leustean.
Gustati si sarati daca este nevoie . Piparati .
Serviti ciorba in fiecare farfurie punand o bucata de afumatura si verdeata .
1
Fasolea cu bob mare de la congelator nu are nevoie de timp mare de preparare , ea a fost prefiarta initial .
2
Atentie sarati ciorba la sfarsit , afumatura de casa contine sare .