Mie îmi place ciorba de dovlecel cu roșii simplă, dar cum ai mei sunt mari iubitori de preparate cu carne, am adăugat de data aceasta și niște scăriță afumată și a ieșit chiar foarte bună.
Spălăm scărița afumată, o porționăm și o punem la fiert în apă cât să fie acoperită.
O lăsăm să fiarbă pentru 2-3 clocote, apoi scurgem apa, clătim carnea și o punem din nou la fiert în 2,5 l de apă și o lăsăm să fiarbă 30-40 de minute, până începe să se desprindă carnea de pe os.
Nu uităm să îndepărtăm spuma care e formează.
Prima apă este pentru a îndepărta surplusul de afumătură, care nu este chiar sănătoasă.
Curățăm ceapa și morcovul, le tocăm mărunt și le călim în uleiul încins, stropindu-le din când în când și cu puțină apă.
Punem apă la fiert cu puțină sare și opărim roșiile în ea, pentru a le putea curăța.
Când apa începe să clocotească, adăugăm roșiile și stingem focul.
Le lăsăm 2-3 minute, apoi le lăsăm să se tempereze și le curățăm.
Când legumele de pe foc sunt bine pătrunse, adăugăm roșiile tocate în cuburi și le lăsăm să fiarbă aproximativ 15 minute, timp în care condimentăm sosul obținut cu piper, usturoi răzuit, frunze de busuioc rupte și puțin cimbru.
Adăugăm apoi dovlecelul curățat și tocat în cuburi, aredeiul gras, de asemeni tocat în cuburi și le amestecăm bine, lăsându-le să fiarbă 10 minute în sos, apoi adăugăm supa cu scărița afumată.
Gustăm ciorba și o acrim după gust. Eu am avut bulion de zarzăre, sau corcodușe.
O mai lăsăm să fiarbă aproximativ 10 minute, timp în care se întrepătrund toate gusturile, apoi adăugăm câteva fire de mărar verde, stingem focul și după 5 minute, adăugăm și pătrunjelul verde.
Servim ciorba de dovlecel cu roșii și scăriță afumată, simplă, cu ardei iute, sau cu smântână, după preferințe.