De această dată, am făcut o combinație între gusturile care-mi plac la o ciorbă, iar rezultatul a fost după așteptări. Am adăugat afumătura, care are un gust atât de bun, la ciorbița de cartofi cu smântână și a ieșit o ciorbă gustoasă, plină, consistentă, care mi se pare mai potrivită pentru vremea rece și mohorâtă, decât pentru vară, dar chiar și-așa, am mâncat-o cu mare poftă...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Se curăță rădăcinoasele, se spală, se taie rondele (semirondele, dacă sunt mai mari) și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece.
Între timp se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe.
Se taie afumătura în felii subțiri, după ce s-a clătit puțin, sub jet de apă rece.
Ceapa se curăță, se taie și se călește la foc mic, în ulei de floarea soarelui, până ce se înmoaie și devine transparentă și dulce.
Se aleg, se spală și se taie frunzele de pătrunjel.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă cartofii în oală și afumătura tăiată subțire.
Se adaugă smântâna în ceapa călită, se amestecă și apoi se subțiază treptat cu zeamă caldă de la ciorbă, până ce ajunge aproape la temperatura conținutului din oală. Atunci se toarnă smântâna subțiată în ciorbă, se completează cu apă fierbinte, dacă este cazul și se continuă fierberea încă două-trei clocote.
Se condimentează cu sare și piper, se presară pătrunjelul tocat, se pune capacul la oală și se oprește focul de la aragaz. După 10-15 minute, ciorba poate fi servită.
1
Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă ușor.
2
Folosiți o afumătură mai slabă, pentru că smântâna este suficient de grasă.
3
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu devină amară, ci căliți-o doar puțin, la foc mic și în ulei suficient, până ce se înmoaie și se face dulce.
4
Nu adăugați cartofii în oală, decât după ce rădăcinoasele au fiert aproape complet.
5
Adăugați afumătura în oală odată cu cartofii, ca să fiarbă și ea puțin și să lase gustul său bun.
6
Pentru ca smântâna să nu se brânzească, trebuie s-o subțiați cu zeamă caldă de ciorbă, până ce ajunge aproape la temperatura celei din oală.
7
Adăugați smântâna subțiată înainte de ultimele două-trei clocote.
8
Adăugați pătrunjelul tocat la sfârșit, după ce ați oprit focul de la aragaz.
9
Serviți ciorba după ce "s-a odihnit" 10-15 minute.