Ciorba de cartofi cu smantana

de RODIMUR in Ciorbe, 15 Mai 2017 | 6952 vizualizari

 

Când erau copiii mici, nu prea voiau să bea lapte și atunci foloseam multe produse lactate în prepararea mâncării, pentru că fără ele, alimentația lor ar fi fost deficitară. De atunci, fac destul de des acest fel de ciorbiță cu cartofi și cu multă smântână, cel puțin 500-600 ml la o oală de 4 litri.

 

INGREDIENTE

  • 4-5 cartofi
  • 2 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 țelină mică
  • 3 roșii
  • 2 cepe
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de leuștean
  • 3-4 căței de usturoi
  • 500 ml smântână de la particulari
  • 1 linguriță de Vegeta
  • ulei pentru prăjit ceapa
  • apă
  • sare
  • piper
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de cartofi cu smantana:

Se curăță și se spală legumele. Morcovii și pătrunjeii se taie rondele sau semirondele. Se pun la fiert într-o oală de 4 litri, legumele tăiate (morcovii, pătrunjeii și țelina).

Între timp, se curăță ceapa, se spală, se taie și se pune la topit în ulei. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă roșiile curățate de semințe și tăiate mărunt și se lasă pe foc mic, 3-4 minute. Când se găsește ceapă verde, o prefer pentru prepararea ciorbelor și o folosesc cu tot cu codițe.

Se curăță, se spală și se taie cartofii cubulețe, după care se pun în oala în care legumele sunt aproape fierte. Se adaugă ceapa cu roșiile (cu tot cu uleiul în care s-au topit) și usturoiul tăiat feliuțe subțiri. După 2-3 clocote, se adaugă smântâna subțiată cu puțină apă (oricum mai trebuie adăugată apă, pentru că la fierbere scade) și se mai lasă puțin pe foc. Se condimentează cu sare, Vegeta, piper și zarzavaturi (mărar, leuștean și pătrunjel)

 

TIPS-URI

1

Folosiți smântână din piață, de la particulari, pentru că cea din comerț are aspectul iaurtului și nu se dizolvă în ciorbă.

2

Cartofii se pun la fiert în oală, când celelalte legume sunt aproape fierte, ca să nu se sfarme.

3

Eu folosesc usturoi tăiat feliuțe subțiri la ciorbițe, pentru efectul lui binefăcător asupra sănătății și pentru aromă. Prin fierbere, el își pierde iuțeala și gustul puternic. Dacă la supe îl dau deoparte, după fierbere, ca să nu o tulbure, la ciorbițe, el rămâne, tăiat feliuțe și dă un gust bun.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de cartofi cu smantana" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

COMENTARII (22)

RODIMUR 1

16.05.2017, 07:02

Mulțumesc frumos, Miki! Mă bucur foarte mult când ceva ce prepar eu este pe placul celorlalți. Mă bucur foarte mult și pentru "Garantat Bucătăraș!" De cata asta am prins momentul imediat...

dantes 1

16.05.2017, 13:15

Buna!

RODIMUR 1

16.05.2017, 13:38

Mulțumesc, Dante!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

ieri la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ciorba acra mexicana