Una dintre cele mai bune si mai cunoscute ciorbe este, bineinteles, ciorba de burta. Preparata corect va da gust pranzurilor dumneavoastra.
Punem burta intr-un vas cu apa rece si 2-3 lamai taiate felii si punem in frigider 1-2 ore,dupa care o limpezim bine.
Taiem burta bucati cat palma si o punem impreuna cu adidasul de porc,osul de vita,morcovii curatati ,intregi,1 lingura buna de sare intr-o oala incapatoare si acoperim cu apa rece (daca folosim o oala de 10 litri punem 8 litri de apa),apoi punem la fiert.
Lasam sa fiarba ciorba de burta la foc mic 3-4 ore bune(pana zeama are culoarea laptelui).Cand burta e fiarta,strecuram zeama,pe care o pastram, si indepartam morcovii,piperul,osul de vita si adidasul de porc,apoi lasam burta sa se racoreasca putin,dupa care o taiem fasiute.
Punem zeama din nou la fiert impreuna cu fasiutele de burta si gogosarii taiati julienne.
Dupa ce au fiert impreuna 10-15 minute,batem cele 10 galbenusuri cu smantana si adaugam treptat ciorba de burta din oala ca sa subtiem si cand obtinem o compozitie lichida si omogena punem in oala,care fierbe inca la foc mic si mai lasam sa dea cateva clocote(5-10 minute),apoi dam de pe foc.
Pisam usturoiul si il diluam cu putina apa rece.La 15-20 de minute dupa ce am dat ciorba de burta deoparte de pe foc punem mujdeiul si potrivim de sare.
Servim ciorba de burta fierbinte cu ardei iute si dreasa dupa placul fiecaruia cu otet si cu smantana.
1
pentru dres ciorba de burta puteti folosi mai putine(6-8) galbenusuri,depinde cat va place de consistenta.