Considerat printre cele mai vechi legume cultivate, bobul este apreciat inca din antichitate pentru valoarea sa nutritiva.Este bogata in proteine, hidrati de carbon si un continut apreciabil de vitamine A,B si C.
Timpul de gatire depinde foarte mult de perioada in care a fost recoltat.Daca este recoltat mai tarziu bobul va trebui decojit dupa ce l-am tinut ceva timp in apa calduta. Eu am avut bob cules destul de timpuriu, fraged, fara pielite, care fusese congelat dupa recoltare.
In jumatate de litru de apa rece punem boabele congelate si le fierbem pe jumate.
In uleiul incins punem la calit in aceasta ordine morcovul taiat cubulete, apoi ceapa tocata fin, pastarnacul taiat cubulete, apoi ardeiul gras cubulete.Cand legumele s-au inmuiat adaugam rosiile, le lasam cateva minute sa se inmoaie si adaugam apa cat sa acopere legumele si sa le depaseasca putin.Dupa ce da cateva clocote adaugam si cartoful taiat cubulete.Lasam 10 minute si punem bobul impreuna cu apa in care a fiert. Fierbem cat este nevoie sa se inmoaie legumele si adaugam zeama de varza dupa gust, fiarta separat intr-un vas, piper macinat, boia, sare daca mai este nevoie. Inainte de a opri focul punem leusteanul.