Bobul este o planta foarte veche, aproape uitata....In Egipt s-au gasit seminte de bob chiar in mormintele faraonilor!
Se inrudeste cu fasolea, avand semintele mult mai mari .De la bob se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, si chiar si frunzele preparate sub diferite forme : salate,ciorbe, creme.
Bobul are un continut mare de proteine, vitamina C, B1, caroten.
Este folosit si in dietele pentru tratarea obezitatii.
Tulpina ,frunzele, florile,pastaile au actiune diuretica si sedativa.
Azi vom gati cu bob o ciorbica delicioasa!
Spalam si curatam legumele. Taiem cuburi : cartofii, dovlecelul,morcovul,telina,pastarnacul,ardeiul gras, iar ceapa si verdeata le tocam fin.
Pastaile de bob le spalam si le rupem capetele( ca la pastaile de fasole) apoi le taiem rondele mai mici. De la pastaile mai batrane vom folosi doar boabele din interior.
Punem 3 l de apa la fiert. Cand aceasta da in clocot punem toate legumele , orezul spalat, uleiul si un praf de sare. Bobul o sa-l punem cand morcovul si orezul au fiert pe jumatate. Mai lasam sa fiarba 15-20min. si adaugam si borsul (fiert si spumat separat ) sau zeama de corcoduse(fierte in apa separat si strecurate).
Punem si vegeta si potrivim gustul de sare daca mai este nevoie. Oprim focul si adaugam verdeata.
Servim ciorbica rece! cu ceapa alaturi.