Pentru ca in Interviul meu la intrebarea ce fel de mancare iti aminteste de copilarie am spus ca facea mama o ciorba de fasole uscata si fierbea in ea galuste mai lungi, apoi le scotea intr-un castron punea pe ele putin ulei, iar eu si sora mea luam cate o galusca fiecare de cate un capat si faceam concurs, care ajunge prima la mijloc. Erau tare bune si reteta este preluata de la generatie la generatie, eu am 60 ani acusica si mama a invatat-o de la mama ei. Acum incerc sa trag niste concluzii caci aceste galuste suplineau pe vremurile grele lipsa painii, fiindca se poate servi foarte bine ciorba cu bucatele de galuste. Am promis lui Merisor ca am sa o fac, asa ca azi am executat-o. Va recomand fasolea noastra autohtona fiindca cea rosie are gust foarte bun, dar este mai buna pentru salate fiindca ramane bobul intreg.
Prima data am pus fasolea la inmuiat de seara. Am curatat zarzavaturile, ceapa, ardeiul, apoi le-am spalat bine, dupa care le-am tocat, frunzele de leustean si marar le-am spalat si le-am tocat. Am pus fasolea in oala, am adaugat apa cat sa o acopere, am lasat-o sa dea cateva clocote, dupa care am schimbat apa (fiindca am avut fasole rosie am schimbat-o de trei ori).
La jumatatea timpului de fierbere am adaugat zarzavaturile tocate, cimbrul, o ceapa tocata, foaia de dafin, am potrivit de sare, piper si vegeta. Intr-o tigaie am pus uleiul, o ceapa tocata si 50 ml apa si am lasat sa se caleasca bine. Am adaugat boiaua, apoi am adaugat in ciorba. Intr-un castron am pus 300 gr faina, putina sare, 2 linguri de ulei, 1 ou si in completare apa cat cuprinde pentru a realiza un aluat putin mai vartos pentru a putea modela galustele (vin rulate cu mana pe o planseta). Le asezam pe o tava apoi le punem la fiert in ciorba de fasole.
Lasam sa fiarba cca 8-10 minute (cand se ridica deasupra le putem scoate)
Nu mai trebuiesc unse fiindca le-am pus la fiert cand ciorba a fost finalizata. Scoatem galustele adaugam bulionul (otet dupa gust) si asezonam cu leustean si marar verde.
Pofta buna !
1
Se prezinta in farfurie, se adauga cate o galusca
2
Ardeiul iute intotdeauna sa fie prezent, in varianta proaspat sau murat
3
Galustele inlocuiesc foarte bine painea
4
Recomand fasolea autohtona