O ciorbă specifică și de nelipsit în familia mea, iarna, când gerul și viscolul, bate la geamuri. Bogată și sățioasă, pe gustul Zmeilor casei. Spor și poftă bună!
Zarzavaturile se curăță, se toacă mărunt și se pun la călit în puțin ulei și apă, într-o oală de cca. 5000 ml., împreună cu bucățele de carne, cca. 10 minute la foc mic. Carnea afumată se pune la fiert într-un vas încăpător cu apă rece, cca. 30 de minute, după primul clocot, la foc mediu. Apoi se scoate din apa care a fiert se porționează și se adaugă la amestecul de zarzavaturi și varză, lăsându-se la fiert la foc mic cca. 30 de minute semiacoperit.
Între timp cele două feluri de carne se dau prin mașina de tocat, ceapa curățată și tocată mărunt se călește cu puțin ulei și apă, apoi se adaugă orezul, se asezonează de sare, piper și boia. Amestecul obținut din ceapă și orez, se adaugă la carnea tocată, amestecându-se până ce se înglobează cele două compoziții, iar pentru siguranță se adaugă un ou și se frământă bine până ce se obține un amestec omogen.
Perișoarele se adaugă la fiert împreună cu cartofii cubulețe, după ce s-a verificat ca cele două feluri de carne să fie fierte, lasându-se la fiert cca. 15 minute, la foc minim.
Între timp zeama de varză se dă în clocot separate și se adaugă după ce toate ingredientele s-au fiert, lasându-se încă 10 minute la fiert, după primul clocot.
Se servește fierbinte cu ardei iuți sau smântână după gustul fiecăruia.
Poftă bună!