Ciocolata " Moldova"

de anisoara in Dulciuri, 6 Iul 2010 | 12711 vizualizari

 

Doresc sa particip cu aceasta reteta de ciocolata la Concursul "Alege-ti premiul pe "Decorix.ro" , care este organizat de Bucataras.ro.
Se prepara ciocolata foarte repede , numai ca, nu-mi place momentul cu acoperitul ciocolatei topite,este cam obositor si plictisitor... Insa rezultatul merita toata munca si timpul depus. Daca observati , pe poza am 2 feluri de ciocolata. o receta voi descrie acum - ciocolata "Moldova"

 

INGREDIENTE

  • 100 gr de zahar
  • 150 gr de miere de albina naturala
  • 300 gr. de ciocolata  de calitate buna 80% cacao
  • 50 gr de lapte
  • 50 gr de unt
  • o lingurita de esenta de vanilie
  • 2-3 pahare ( 200 gr paharul) de miez de nuca pisata mare
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciocolata " Moldova":

Miezul de nuca intreg se usuca pe o tigaie incalzita la  foc moderat, mereu se amesteca cu o lingura de lemn. Se pune deoparte sa se raceasca. Dupa aceia se faramiteaza nuca cu facaletul .  

In tigiae  se pune  mierea de albina cu zaharul  si la  foc normal se topesc amandoua ingrediente timp de 3-4 minute. Mereu se amesteca cu o lingura de lemn pana se topeste tot zaharul.( nu se caramelizeaza zaharul ). Se adauga laptele fiert si se amesteca bine. Se adauga 100 gr. de ciocolata si se amesteca intruna ( cu focul stins) pana se topeste ciocolata  in zaharul si mierea fierbinte. Se raceste putin .Se toarna esenta de vanilie si 2 pahare de nuca , se amesteca toata compozitia. 

Daca observati , ca se mai  poate adauga nuca si se va incorpora cu mierea si zaharul ,adaugati pana veti primi o compozitie ca un bol strans. Am facut de mai multe ori si nuca am folosit in cantitati diferite.

Intr-un vas  dreptunghiular de plastic, asterneti hartie de pergament  unsa cu putin ulei fara miros sau unt topit. Intindeti cu mana aceasta compozitie primita de inaltimea de 1.5 cm. O puneti la rece pe 1-2 ore. Dupa aceea , cu un cutit bine ascutit si incalzit , taiati patratele pentru viitoarea cicocolata. Toate patratelele de nuca  se aranjeaza pe un gratar deasupra unei tavi , pentru ca ciocolata topita va curge.

Intr-o farfurie se pune ciocolata ramasa si untul si se topeste in microunda 30 sec, sau la bain mare. Se amesteca bine pana se topeste ciocolata toata.Se toarna cate putina ciocolata peste fiecare patratel de nuca sau se unge cu o pensula. Se lasa sa se usuce si se repeta de cateva ori  , pana se termina toata ciocolata topita. Se usuca intr-un loc racoros.

TIPS-URI

1

daca va este interzis sa mancati mierea de albina, atunci  zaharul se dubleaza si se fierbe, ca o caramela ,la un foc mai incet, mereu amestecand cu lingura de lemn. Se toarna o picatura pe o farfurie, si daca picatura nu se imprastie, atunci caramela e gata. Dar atentie, nu trebuie sa-si schimbe culoarea zaharul topit, sa devina maroniu si cu un gust de zahar ars. Caramela , trebuie sa se primeasca de culoare stravezie. Deaceia , veti pierde mai mult timp , amestecand si topind zaharul. Numai ca vreau sa-va  spun , ca ciocolata se va primi la gust mai crocanta. Aceasta ciocolata este molcuta la muscatura , dar acea, numai  cu zahar topit , se va primi mai crocanta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciocolata " Moldova"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

adinaciosescu 1

08.07.2010, 00:13

super,super,superdar....si asa am luat in greutate de cand incerc retetele voastre....dar...tot nu ma pot abtine...

Angelina_Elena 1

12.07.2012, 19:15

AnyCostescu 1

18.01.2013, 14:29

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

ieri la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Reteta de preparare a papanasilor cu ciocolata