Doresc sa particip cu aceasta reteta de ciocolata la Concursul "Alege-ti premiul pe "Decorix.ro" , care este organizat de Bucataras.ro.
Se prepara ciocolata foarte repede , numai ca, nu-mi place momentul cu acoperitul ciocolatei topite,este cam obositor si plictisitor... Insa rezultatul merita toata munca si timpul depus. Daca observati , pe poza am 2 feluri de ciocolata. o receta voi descrie acum - ciocolata "Moldova"
Miezul de nuca intreg se usuca pe o tigaie incalzita la foc moderat, mereu se amesteca cu o lingura de lemn. Se pune deoparte sa se raceasca. Dupa aceia se faramiteaza nuca cu facaletul .
In tigiae se pune mierea de albina cu zaharul si la foc normal se topesc amandoua ingrediente timp de 3-4 minute. Mereu se amesteca cu o lingura de lemn pana se topeste tot zaharul.( nu se caramelizeaza zaharul ). Se adauga laptele fiert si se amesteca bine. Se adauga 100 gr. de ciocolata si se amesteca intruna ( cu focul stins) pana se topeste ciocolata in zaharul si mierea fierbinte. Se raceste putin .Se toarna esenta de vanilie si 2 pahare de nuca , se amesteca toata compozitia.
Daca observati , ca se mai poate adauga nuca si se va incorpora cu mierea si zaharul ,adaugati pana veti primi o compozitie ca un bol strans. Am facut de mai multe ori si nuca am folosit in cantitati diferite.
Intr-un vas dreptunghiular de plastic, asterneti hartie de pergament unsa cu putin ulei fara miros sau unt topit. Intindeti cu mana aceasta compozitie primita de inaltimea de 1.5 cm. O puneti la rece pe 1-2 ore. Dupa aceea , cu un cutit bine ascutit si incalzit , taiati patratele pentru viitoarea cicocolata. Toate patratelele de nuca se aranjeaza pe un gratar deasupra unei tavi , pentru ca ciocolata topita va curge.
Intr-o farfurie se pune ciocolata ramasa si untul si se topeste in microunda 30 sec, sau la bain mare. Se amesteca bine pana se topeste ciocolata toata.Se toarna cate putina ciocolata peste fiecare patratel de nuca sau se unge cu o pensula. Se lasa sa se usuce si se repeta de cateva ori , pana se termina toata ciocolata topita. Se usuca intr-un loc racoros.
1
daca va este interzis sa mancati mierea de albina, atunci zaharul se dubleaza si se fierbe, ca o caramela ,la un foc mai incet, mereu amestecand cu lingura de lemn. Se toarna o picatura pe o farfurie, si daca picatura nu se imprastie, atunci caramela e gata. Dar atentie, nu trebuie sa-si schimbe culoarea zaharul topit, sa devina maroniu si cu un gust de zahar ars. Caramela , trebuie sa se primeasca de culoare stravezie. Deaceia , veti pierde mai mult timp , amestecand si topind zaharul. Numai ca vreau sa-va spun , ca ciocolata se va primi la gust mai crocanta. Aceasta ciocolata este molcuta la muscatura , dar acea, numai cu zahar topit , se va primi mai crocanta.